Hlavní obsah

Násilí do Evropy ještě přijde. Říká to muž, který v jedenácti zažil teroristy zblízka

Výzva s Yotamem Daganem o terorismu v Evropě, posttraumatickém stresu a pomoci přeživším s psychickými následky po atentátech.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé, kteří přežili teroristický útok a mají prožitek blízké smrti, na to neustále myslí. Mým úkolem je jim pomoci vrátit se k normálnímu životu, říká ve Výzvě Yotam Dagan, šéf Izraelského traumacentra pro oběti terorismu a války (NATAL).

Článek

Kdysi byl velitelem speciálních jednotek izraelského námořnictva SEALs. První nejhorší přímý zážitek spojený s blízkostí smrti, který si vybaví, ale překvapivě nesouvisí s kariérou v armádě.

„Když mi bylo jedenáct, procházel jsem se u našeho domu a uviděl muže v maskáčích s Kalašnikovy AK-47. Schoval jsem se ve křoví a oni prošli těsně kolem mě. Za pár minut jsem uslyšel výstřely. Byla to skupina palestinských teroristů, kteří přijeli na člunu z Libanonu a neměli tušení, kde přistáli. Chtěli se někoho zeptat. Našli Američanku, fotografku ptáků, která jim to řekla a oni ji zabili. Později zastavili autobus na pobřežní cestě, z čehož vznikl strašný teroristický útok se spoustou zavražděných Izraelců,“ vzpomíná Yotam Dagan.

Řadu podobných zážitků má i z vojenské služby. Dnes jako klinický psycholog radí lidem, kteří prodělali podobně traumatické zkušenosti.

Zvládnout „den poté“ pomáhal i po masakru ve škole ve floridském Parklandu. Letos v únoru tam devatenáctiletý mladík zastřelil 17 studentů a učitelů. „Vyvinuli jsme protokoly a nejlepší postupy, které jsou velmi konkrétní a jednoduše aplikovatelné,“ vysvětluje, proč si Američané pozvali právě jeho tým.

„Používáme termín ‚odolnost‘. Znamená kombinaci toho být silný a schopný vzdorovat hrozným věcem, které se dějí. Když vás něco takzvaně srazí k zemi, jde o to, jak se co nejdřív vrátit zpátky k normálnímu životu,“ dodává.

Obavy z teroristických útoků v posledních letech stále víc ovlivňují veřejné mínění a v souvislosti s migrační krizí zasahují i do politických preferencí voličů v Evropě, USA i dalších zemí.

Podle Dagana je jen otázkou času, kdy dojde k další vlně násilí na starém kontinentu. Zmiňuje i případ slovenského konvertity k islámu, který měl podle policie plánovat útok v Praze.

„Je důležité přesvědčit nejen úřady a politické lídry o tom, že je potřeba mít integrované bezpečnostní kamery do jednoho celku. Klíčové je připravit krizové plány a manažery na to, že až se objeví kouř nebo výbuch a budou mrtví nebo zranění, že budou také stovky lidí, kteří utrpí šok, psychologické trauma a ti zaplaví nemocnice, které ale nepotřebují. Budou mít jen normální reakci na nenormální situaci. Proto musejí být zavedeny takové bezpečnostní protokoly. Česká republika se dosud nemusela s takovým scénářem vyrovnávat, ale může se to stát zítra nebo pozítří,“ dodává.

Měli bychom se připravit na to, že atentáty budou součástí života v západních velkoměstech? Jak funguje lidská psychika v extrémní život ohrožující situaci? I o tom ve Výzvě s Yotamem Daganem v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované