Hlavní obsah

Janoušek se obával, že ve vězení dostane covid. Soud to neuznal

Foto: Seznam Zprávy

Soud se zabýval i Janouškovým pobytem v Alpách.

Reklama

Vrchní soud v Olomouci na 27 stranách popsal, proč se Roman Janoušek musel vrátit zpět do vězení.

Článek

Po více než pěti letech a pěti měsících se podnikatel Roman Janoušek vrátil ve čtvrtek zpět do vězení.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do věznice na Pankráci nastoupil několik hodin poté, co soud vydal příkaz k jeho zadržení a policisté vyhlásili celostátní pátrání.

Do vězení, kde si má někdejší vlivný lobbista odpykat zbytek ze svého 4,5letého trestu za vážnou dopravní nehodu, kterou způsobil pod vlivem alkoholu, musel po rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci. Ten zrušil verdikt brněnského soudu, jenž původně řekl, že Janouškovi prodlouží přerušení výkonu trestu o další dva roky.

V 27stránkovém dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, pak soudce vrchního soudu Libor Losa vysvětluje, proč původní verdikt brněnských kolegů zvrátil.

Je veřejně známo, že Roman Janoušek je dlouhodobě vážně nemocný. Jedno zranění si způsobil v roce 2011 nebo 2012 na lodi v Chorvatsku. Další pak v únoru 2013 v Krkonoších a po něm musel být akutně operován. I po této operaci však – jak uvádí soud – dál konzumoval ve větším množství alkohol.

A zatímco brněnský krajský soud opakovaně Janouškovi právě kvůli jeho zdraví trest přerušil, vrchní soud to nyní odmítl.

Podle něho mu Vězeňská služba – konkrétně věznice v Brně-Bohunicích, kam by měl být umístěn – dokáže zajistit dostatečnou lékařskou péči. Sousedí s místní fakultní nemocnicí, takže pokud by se objevily u odsouzeného zdravotní komplikace, bude zdravotnické zařízení blíže, než kdyby ho musela převést sanitka z místa bydliště.

„Odsouzený (Roman Janoušek) také doložil, že i v domácím prostředí při tvrzeném epileptickém záchvatu měl upadnout a způsobit si zlomeninu. Je tedy zřejmé, že ani doma se nemůže takovému následku vyvarovat,“ uvedl soudce Losa.

„Zkráceně řečeno, Vězeňská služba ČR a konkrétně Věznice v Brně-Bohunicích má zákonné předpoklady i dostatečné kvalifikované organizační podmínky pro řádné zajištění nezbytné péče o odsouzeného ve výkonu trestu a naplnění jeho účelu,“ doplnil soudce.

Připomněl také fakt, že ve vězení je Janoušek čtyřiadvacet hodin pod dohledem.

„Získá i příležitost, aby se důsledněji zamyslel nad tím, jak doposud žil, co jej ke spáchání trestného jednání přivedlo, a zjednal ve svém životě a postojích k němu zásadní nápravu,“ napsal dále Losa.

Navíc se v minulých měsících objevily vážné pochybnosti, zda je zdravotní stav Romana Janouška skutečně tak závažný, že by si ve vězení nemohl trest odpykat.

Janouška totiž policisté předloni v létě zastihli při letní cyklistice v okolí Prahy a Seznam Zprávy zveřejnily před několika týdny fotografie odsouzeného lobbisty a jeho přátel při sáňkování na dovolené v Alpách z přelomu roku 2019 a 2020.

„Odsouzený se nechová jako osoba, jež by takovými potížemi trpěla a svoje zdraví považovala za nezbytné takto chránit. Odsouzený při jeho pozorování se pohyboval bez berlí, bez přilby, absolvoval poměrně náročný program, a dokonce si vyjel ve značném horku na kole bez potíží s rovnováhou,“ připomněl soudce Losa.

K pobytu na horách se Janoušek také prvně vyjádřil. Soudu napsal, že dovolenou absolvoval po konzultaci se svým lékařem.

„Účastnil jsem se jí se svým nezletilým synem, nelyžoval, nesáňkoval ani se neúčastnil rizikových sportů či činností. Za to není možno považovat tažení sáněk svému synovi,“ uvedl Janoušek ve vyjádření pro vrchní soud s tím, že ani nepil alkohol.

Na fotografiích, které publikovaly Seznam Zprávy, měl na hlavě lyžařskou přilbu. Podle Janouška to však neznamená, že by v Alpách lyžoval. Jak dále tvrdí, nosil helmu na doporučení svého lékaře.

Vrchní státní zastupitelství v Praze přitom prošetřovalo, zda se Janoušek touto dovolenou nedostal do konfliktu se zákony. Nakonec ale rozhodlo, že se ničeho nedopustil.

Jedním z argumentů Romana Janouška, proč by mu měl být trest znovu přerušen, bylo i to, že by se ve věznici mohl nakazit nemocí covid-19. On sám soudu přiznal, že toto onemocnění u něho zatím nebylo prokázáno. V době, kdy poslal vyjádření soudu, nebyl ani očkován proti koronaviru.

Zdůvodnil to tím, že mu ošetřující lékaři doporučil, aby s očkováním počkal, než budou známy výsledky klinických studií. Z nich by mělo být zřejmé, jak lidé s diagnózou stejnou, jako má Janoušek, na vakcínu proti covidu-19 reagují.

Podle vrchního soudu však Janouškovi i mimo vězení hrozí, že se koronavirem nakazí.

„Má se o něj starat větší množství personálu, osob, které na něj mohou i při sebevětším úsilí také virus přenést. Také vzhledem k jeho způsobu společenského styku, četným návštěvám zdravotnických zařízení a podobně. Tvrzený pobyt odsouzeného ve výkonu trestu z hlediska kolektivu dalších osob nemusí být při posuzování podmínek takového nebezpečí při přísném dodržování pravidel zásadně rizikovější,“ uvedl soudce Losa.

Roman Janoušek si část trestu zatím za mřížemi odpykal mezi listopadem 2014 a únorem 2016. Nejdříve byl na nemocničním oddělení a od března 2015 pak pracoval jako knihovník.

Jeho hodnocení bylo během výkonu trestu kladné. Opakovaně byl kázeňsky odměněn a ze zájmových aktivit preferoval zejména pohybové kroužky a kondiční cvičení.

Reklama

Doporučované