Hlavní obsah

Policie Janouška nevypátrala, nakonec nastoupil do věznice dobrovolně

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Policie ve čtvrtek vyhlásila pátrání po Romanu Janouškovi.

Reklama

aktualizováno •

Roman Janoušek nastoupil do pražské věznice Pankrác. Za mřížemi by si měl odsedět zbytek ze svého 4,5letého trestu, který dostal za vážnou dopravní nehodu.

Článek

Podnikatel Roman Janoušek se vrátil zpět do vězení, kde by si měl odpykat zbytek ze svého 4,5letého trestu.

Došlo k tomu ve čtvrtek krátce poté, co Krajský soud v Brně vydal příkaz, aby byl zadržen a převezen do nejbližšího vězenského zařízení. A policie oznámila, že po něm vyhlásila celostátní pátrání.

Janoušek se ale nakonec vrátil za mříže dobrovolně. Nastoupil - jak uvedla první Česká televize - do pražské věznice Pankrác. Seznam Zprávám to poté potvrdil Janouškův advokát Lukáš Trojan.

„Vězeňská služba ČR neuvádí kam jakýkoliv odsouzený nastoupí k výkonu trestu,“ uvedla Vladimíra Tošnarová z kanceláře generálního ředitele Vězenské služby. Doplnila, že dostala od advokáta Trojana krátkou zprávu, že jeho klient za mříže nastoupí.

Policie poté na Twitteru uvedla, že pátrání po Romanu Janouškovi odvolala.

Trojan pak ve vyjádření pro ČTK přitom napsal, že jeho klient plánoval po převzetí rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci nastoupit do vězení.

„Zdůrazňuji, že klient se nijak nevyhýbá povinnosti nástupu do výkonu trestu. V posledních dnech absolvoval specializovaná zdravotní vyšetření. Dnes byla Vězeňská služba informována a bylo dohodnuto, že klient řádně a dobrovolně nastoupí k výkonu trestu,“ uvedl Trojan.

Janoušek byl odsouzen za vážnou dopravní nehodu na 4,5 roku ve vězení. Odpykal si zatím zhruba čtvrtinu, a jak je známo, měl trest dlouhodobě přerušený.

Jenže před několika týdny jeho případ zvrátil Vrchní soud v Olomouci. Zrušil rozhodnutí brněnského krajského soudu, který předtím rozhodl, že by měl mít Janoušek trest na další dva roky přerušený.

Zdůvodnil to vrchní soud tím, že i když je vážně nemocný, tak si může klidně odpykat trest za mřížemi.

„Věznice, v níž je odsouzený zařazen, je schopna mu poskytovat potřebnou lékařskou péči v odpovídající kvalitě, a proto není v zásadě rozhodné, zda se odsouzený nachází na svobodě, nebo ve výkonu trestu,“ uvedl mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Navíc podle názoru odvolacího soudu si Janoušek může za zdravotní komplikace sám.

„Odsouzený sám měl zásadní podíl také na vzniku těžké nemoci, kterou trpí, jednotlivá zranění si způsobil sám a zdravotní stav si měl zhoršit také nadměrným požíváním alkoholu a dalších návykových látek, přesto provozoval další sportovní činnost, při níž se dále poranil,“ doplnil Cik.

Pochybnosti o Janouškově zdraví

V minulých měsících se přitom objevily vážné pochybnosti o tom, zda je lobbistův zdravotní stav skutečně tak závažný, že by si Janoušek ve vězení nemohl trest odpykat.

Janouška totiž policisté předloni v létě zastihli při letní cyklistice v okolí Prahy a Seznam Zprávy zveřejnily před několika týdny fotografie odsouzeného lobbisty a jeho přátel při sáňkování na dovolené v Alpách.

Brněnský soud přitom před svým rozhodnutím vycházel z dokumentů a lékařských zpráv, které mu Janoušek předložil.

Z nich mělo mimo jiné vyplývat, že by mu jeho návrat za mříže s vysokou mírou pravděpodobnosti zhoršil jeho už tak závažný zdravotní stav. Nebo by – jak napsala brněnská soudkyně Jaroslava Bartošová – došlo k ohrožení jeho života.

Jeden z těchto dokumentů sepsali letos v březnu lékaři z pražské Ústřední vojenské nemocnice. Uvedli v nich, že se během posledního roku opakovaně podrobil specializované lékařské péči. Ale jeho stav se podle lékařů nejenže nezlepšil, ale došlo podle nich dokonce ke zhoršení.

Podle lékařů Janoušek také potřebuje nepřetržitou asistenci. Venku by měl nosit helmu. A další lékařská zpráva také zmiňuje, že po jednom ze záchvatů utrpěl loni v prosinci zlomeninu, kterou nebylo možné právě kvůli jeho zdravotnímu stavu operovat.

Reklama

Doporučované