Hlavní obsah

Janstovu SMS zachytila policie. Její obsah je mi nepříjemný, přiznává Kejval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhovor s Jiřím Kejvalem.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Trestní stíhání České unie sportu a jejích šéfů podezřelých z machinací s dotacemi pro sport může přinést zprůhlednění celého dotačního systému.

Článek

Je o tom alespoň přesvědčen šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Podle něj znamená skandál kolem přidělování sportovních dotací šanci na prosazení zcela nového systému na čerpání státních peněz. Kejval to řekl v rozhovoru pro Seznam.

Policie koncem července obvinila z nezákonného tlaku na rozdělování dotací největší sportovní asociaci v zemi – Českou unii sportu (ČUS). Obviněni byli i její předseda, vlivný právník a člen ČSSD Miroslav Jansta a dlouholetý generální sekretář ČUS Jan Boháč.

Policisté jim kladou za vinu, že si pro ČUS vynutili na Ministerstvu školství zvýšení přísunu peněz z 60milionového dotačního balíku určeného pro zastřešující sportovní organizace.

Už dříve policie obvinila z machinací s dotacemi náměstkyni Ministerstva školství Simonu Kratochvílovou, exšéfa odboru sportu na ministerstvu Zdeňka Břízu nebo předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu.

Podle Kejvala nemuselo na podobný skandál dojít, kdyby Ministerstvo školství včas akceptovalo transparentnější systém rozdělování dotací, který mu navrhla část sportovní scény. Peníze by se do sportu posílaly na základě předem určených, transparentních a kontrolovatelných kritérií.

Informační systém na rozdělování peněz nechal Český olympijský výbor zpracovat za 20 milionů korun, které získal od sponzorů a partnerů. Je schválený renomovanou auditorskou firmou, k dispozici je od loňska. Ministerstvo o něj ale nemá zájem.

„Stále jsme ochotni systém ministerstvu zdarma poskytnout. Zatím se nám ale nepodařilo úředníky přesvědčit, aby ho vzali,“ říká Kejval, podle něhož nepřehledný a zmanipulovatelný systém zřejmě řadě lidí na ministerstvu vyhovoval.

Teď, po skandálu s obviněním ministerských úředníků a sportovních funkcionářů, by se to ale podle šéfa Českého olympijského výboru mohlo změnit.

Celý rozhovor s Jiřím Kejvalem sledujte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované