Hlavní obsah

Ve stínu aféry Pelta. Sport je na tom nejhůř za posledních 25 let, říká šéf ČOV

Duel o státních penězích pro fotbal a jiné sporty.

 

Reklama

Šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval a fotbalový novinář Luděk Mádl živě diskutují na Seznamu, zda a proč hrozí tuzemskému sportu finanční kolaps.

Článek

Ještě v březnu to vypadalo, že český sport bude v tomto roce bohatě zajištěn státními subvencemi, ale květnová aféra kolem zatčení předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty a náměstkyně z Ministerstva školství Simony Kratochvílové všechno změnila.

Protože policie oba zatkla kvůli podezření, že rozdělování státních peněz bylo zmanipulované, Ministerstvo školství ihned dotace zastavilo.

Nyní sice v takzvané druhé výzvě rozděluje do sportu 1,3 miliardy korun, ale stanovilo nové podmínky, které se sportovnímu hnutí nelíbí.

I když se v něm hovoří o tom, že peníze zoufale chybí a že se blíží finanční kolaps českého sportu, o státní podporu z nové výzvy se ucházejí jen menší sportovní svazy. Ty velké jako fotbal, lední hokej, atletika, nebo tenis nepožádaly.

Chtějí, aby se peníze rozdělovaly podle rozpisu zveřejněného letos v únoru, a hrozí, že za slíbenými penězi půjdou k soudu.

Co je vede k takové reakci?

„Sport je na tom finančně tak špatně, jak za posledních 25 let nebyl," řekl šéf ČOV Jiří Kejval ve studiu Seznam Zprávy.

Kejval přijal pozvání do diskuse s novinářem Aktuálně.cz Luďkem Mádlem. Jejich debatu můžete sledovat

Reklama

Doporučované