Hlavní obsah

Japonsko usiluje o zrušení globálního zákazu komerčního lovu velryb u mezinárodní komise

Zákaz komerčního lovu, který platí už 30 let, by měl být podle Japonska zrušen.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Japonsko chce zrušit zákaz komerčního lovu velryb, usiluje o to novým návrhem u Mezinárodní velrybářské komise. Populace jistých druhů velryb se podle Japonců zotavily natolik, že lze znovu povolit jejich udržitelný lov.

Článek

Japonská delegace na zasedání velrybářské komise v Brazílii usiluje o zákaz lovu velryb. Delegace ještě nenavrhla samotné zrušení zákazu, ale změnu pravidel, která by zrušení mohla usnadnit. Japonci chtějí, aby ke zrušení stačil souhlas prosté většiny členů komise, oproti současným dvěma třetinám.

Zákaz komerčního lovení, který platí od roku 1986, podle Japonců odporuje svému původnímu záměru, protože mělo jít o dočasné opatření.

Japonský návrh podle deníku The Guardian pravděpodobně nebude mít dostatečnou podporu u ostatních členů komise. Nejhlasitějšími odpůrci lovu velryb jsou v komisi Australané a Novozélanďané, ozývá se ale i veřejnost a ochránci přírody. Ti uspořádali v brazilském městě  Florianópolis, kde se komisní konference odehrává, protivelrybářské protesty.

Členové komise budou ale o návrhu hlasovat až v pátek, což dává japonským úředníkům čas za návrh lobbovat a snažit se ovlivnit delegace z jiných zemí.

Lov velryb pokračuje i přes zákaz

Zákaz lovu velryb je platný už téměř 30 let. Některé státy ale našly cestu, jak ho obejít. Japonsko loví stovky velryb pro vědecké účely, což úmluva oficiálně povoluje.

V lovu pokračuje i Norsko a Island. Obě země totiž uplatnily vůči zákazu výhradu, což úmluva také povoluje. Dvojice severských států si tak může pro lov stanovit vlastní kvóty.

Podle australské studie, kterou na začátku letošního roku citovala Česká televize, se některé druhy velryb do roku 2100 nedostanou ani na polovinu svého počtu z období před začátkem průmyslového lovu.

Velryby kromě lovu ohrožuje i úbytek přirozené potravy, znečištění oceánů i srážky s loděmi či rybářské sítě určené pro lov jiných mořských živočichů.

Reklama

Související témata:

Doporučované