Hlavní obsah

Jarmarky SPD pořádá firma trestaného ředitele Febiofestu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

aktualizováno •

Předvolební jarmarky pro SPD pořádá firma trestaného Kamila Spáčila, někdejšího ředitele TV Barrandov. V pozvánce na akci se nepravdivě zaštítila podporou Agrární komory.

Článek

Český jarmark SPD přijede 29. srpna na Zelný trh do Brna. Strana přímé demokracie tu hodlá nabízet chléb za dvacetikorunu nebo vajíčko za dvě koruny.

Pozvánka na webových stránkách městské části mimo jiné lákala na to, že se na celé akci podílí Agrární komora. „Jarmark bude podporován Agrární komorou – půjde o ceny, za které se od zemědělců vykupuje,“ stálo v pozvánce.

Jenže Agrární komora dává od předvolebního mítinku SPD ruce pryč a na text si stěžovala.

„Agrární komora ČR je apolitické profesní sdružení zemědělských podniků různých velikostí a různého výrobního zaměření a její vedení nekomentovalo a nekomentuje politické preference. Nezapojujeme se do volební kampaně žádné politické strany, což platí pro SPD i jakákoliv další politická uskupení,“ řekl Seznam Zprávám prezident Agrární komory Jan Doležal.

Komora se domáhala smazání informací a ty skutečně z webu následně zmizely. Mluvčí městské části Kateřina Dobešová Seznam Zprávám řekla, že sporný text dodala firma Emurfilm Production s.r.o., která jarmarky pro SPD organizuje.

„Nikdy jsem neslyšel, ze naši akci podporuje Agrární komoraani by to nemělo logiku, protože profesní sdružení by měla být apolitická. Vůbec nerozumím tomu, proč takovou hloupost někdo někam chybně uvedl, a jsem rád, že došlo ihned k nápravě,“ napsal Seznam Zprávám Okamura.

Foto: Seznam Zprávy

Původní oznámení na webu Brna-střed.

Sama SPD podle zákona jarmarky pořádat nemůže. „SPD to neorganizuje, SPD nemůže ze zákona prodávat potraviny. My jsme domluveni, že nám to zorganizuje jedna firma. A to je v pořádku. Já to víc neřeším,“ řekl již dříve Okamura.

Najatou firmou je již zmíněná Emurfilm Production s.r.o., kterou vlastní Kamil Spáčil, ředitel Febiofestu a bývalý ředitel TV Barrandov. Jeho firma pro SPD dělá i předvolební videoklipy. Spáčil byl v minulosti odsouzen za krácení daní zhruba o 14,5 milionu korun a několik let strávil ve vězení.

Stejná zjištění, ke kterým došly Seznam Zprávy, zveřejnil ve čtvrtek večer také Deník N. Podle jeho zjištění si hnutí také zamluvilo na 3. října pět míst v Praze, a to Václavské náměstí, dvě lokality na náměstí Republiky, Anděl a Letenskou pláň.

Od spolupráce se distancoval čestný prezident Febiofestu

Spolupráci ředitele Febiofestu Kamila Spáčila s SPD kritizuje čestný prezident festivalu Fero Fenič.

„Absolutně se distancuji od aktivit ředitele Febiofestu Kamila Spáčila ve vztahu k Okamurově SPD a organizování jakýchsi jarmarků. Dozvěděl jsem se o nich až z médií. Vnímám to jako jednoznačné poškození dobrého jména Febiofestu a zásadně odmítám spojování filmového festivalu, který si vydobyl respekt a uznání, s podobnými aktivitami. Febiofest byl vždy svým obsahem a zaměřením nezávislý filmový festival, který ve svém programu politiku netolerance a vypjatého nacionalismu odmítal. Udělám vše pro to, abych dobré jméno Febiofestu očistil. Již jsem požádal o právní pomoc při posouzeni Smlouvy o jeho prodeji, která s velkou pravděpodobnosti tímto chováním byla porušena. Udělám pak vše proto, abych pro Febiofest nalezl nové vlastníky,“ napsal v prohlášení zaslaném Seznam Zprávám Fenič.

Stánky a pivní sety

SPD zatím místa a časy, kdy se budou v krajských městech konat předvolební jarmarky, neoznámila. Podrobnosti o brněnské akci zjistily Seznam Zprávy z webu městské části Brno-střed, konání potvrdila mluvčí Dobešová.

„V čase od 14:00–17:00 je akce pro veřejnost, cca od 6:00 příprava, od 16:00 úklid a likvidace. Pódium s kapelou, po stranách pódia budou 2 LED obrazovky, celkem bude 14 stánků 3×2 metry, 2 stánky budou s propagačními předměty a 12 stánků bude potravinářské zboží (maso, mléčné, výrobky, ovoce, zelenina, pečivo, víno, pivo). Uprostřed bude party stan 10×12 metrů s pivními sety,“ informuje městská část Brno-střed na svém webu.

Předseda SPD Tomio Okamura v rozhovoru pro Seznam Zprávy ve středu řekl, že zatím nemá seznam prodejců, kteří se akcí budou účastnit.

„Zatím mám jen v ruce plánek rozmístění stánků. Oni dostanou k dispozici stánky a mohou si to tam prodávat,“ řekl Seznam Zprávám Okamura. „Já na každé akci osobně budu a budu diskutovat s občany,“ pokračuje.

Tvrdí ale, že zboží bude české a za ceny, s nimiž prodejci souhlasili. „Ta agentura se domluvila s producenty potravin a jediné zadání bylo, ať si to prodávají za ceny, za které chtějí, a za co se jim to vyplatí. Já jsem ten seznam (prodejců) neřešil. Jen vím, že jsou to čeští producenti českých potravin,“ dodává Okamura.

Je to pro nás také novinka, zní z krajů

Jasnou představu, jak budou jarmarky SPD vypadat, nemají ani zástupci krajských buněk hnutí, s nimiž Seznam Zprávy hovořily. Nikdo z oslovených zatím neví, kdo z farmářů by měl v jejich městě jídlo prodávat. Nevědí to v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Pardubicích ani v Ústí nad Labem.

„Informaci mám ze včerejška úplně čerstvou a nemám k tomu nic víc. Včera jsem se dozvěděl, že má něco takové probíhat, to ale asi zřejmě řídí centrála. Já do toho zatím nejsem zasvěcený,“ řekl o chystané akci ve středu předseda SPD v Ústí nad Labem Michal Kolář.

Jarmarky plánuje SPD ve 14 městech včetně Prahy. V letácích SPD nabízí české potraviny a vymezuje se proti dovozu zahraničních, které jsou podle strany dražší.

SPD na svém webu píše, že prodejní akce budou od 10 do 16 hodin. Přesný rozpis termínů zatím není k dispozici. První by ale měl proběhnout v Brně. „Ukážeme vám v praxi, jak dobře a levně dokážou čeští sedláci a zemědělci pěstovat,“ dodává strana.

Reklama

Doporučované