Hlavní obsah

Jarní bouře: Takhle vypadají manévry tisíců vojáků NATO u hranic s Ruskem

Tisíce vojáků se účastní vojenského cvičení Spring Storm 2019 v Estonsku.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tisíce vojáků z více než deseti zemí přijely na severovýchod Estonska na cvičení NATO. Během cvičení využívají tanky, vrtulníky nebo obrněná vozidla. Reportér Seznamu byl přímo na místě.

Článek

Přes devět tisíc vojáků NATO se v Estonsku účastní cvičení s názvem Jarní bouře 2019. Podílejí se na něm nejen jednotky estonské armády, pěchoty a letectva, ale také vojáci z více než deseti dalších zemí včetně České republiky.

Severoatlantická aliance pravidelně cvičí vojáky v pobaltských zemích kvůli obavám východních členů NATO z možného postupu Ruska. Třítýdenní manévry probíhají na severovýchodě Estonska, jen několik kilometrů od hranice s Ruskou federací.

Cvičení je ojedinělé tím, že vojáci cvičí nejen ve volné přírodě, ale také v obydlených městských částech. Cílem celé akce je zlepšit koordinaci a spolupráci mezi jednotlivými jednotkami.

Na manévrech se podílejí jednotky z Estonska, Belgie, Kanady, Finska, Francie, Gruzie, Německa, Velké Británie, Lotyšska, Litvy, Polska, Ukrajiny, Španělska, USA nebo České republiky.

Cvičení se odehrává na několika místech současně, zapojily se do něj stovky bojových vozidel, obrněné transportéry, bojová vozidla pěchoty i tanky. V estonském vzdušném prostoru se ho účastní bojová letadla i vrtulníky: mezi nimi jsou stíhačky Eurofighter britského královského letectva, polský útočný letoun Su-22, britské a americké helikoptéry Wildcat, Apache a Pavehawk.

NATO posílilo svou přítomnost ve východní části Evropy se čtyřmi nadnárodními bojovými skupinami v Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku.

Reklama

Doporučované