Hlavní obsah

Jaromír Bosák: Euro příští léto? Jednoznačně správně

Jaromír Bosák
Komentátor
Foto: Profimedia.cz

Fotbalové Euro přesunula UEFA na rok 2021.

Reklama

Přiznám se, že mě docela zaskočilo, že mohu nějaké rozhodnutí řídicích složek UEFA hodnotit kladně. Ale stalo se. Zaplať pánbůh. Odložení mistrovství Evropy o rok je ta nejlepší možná varianta. I když ani ta není bez háčků.

Článek

Myslím, že od začátku včerejšího jednání, respektive ještě před jeho zahájením, bylo všem zúčastněným jasné, že snažit se o to, aby se Euro hrálo ještě letos v zimě, by byl holý nesmysl. Nedohrané ligové soutěže, kolize s Ligou národů, nevlídné počasí, nutnost zastavení evropských pohárových klání, to by bylo příliš záporných znamének. Ale pořád jsou to znaménka méně významná. To hlavní drží v pařátech pořád koronavirus.

Nikdo nedokáže dnes přesně určit, kdy bude tento zákeřný protivník poražen. Může to být na konci jara, uprostřed léta, na začátku podzimu… kdo ví. Někteří epidemiologové navíc varují, že s podzimem může přijít další vlna virové nákazy. Klasický letní termín za patnáct měsíců je tedy daleko snesitelnější pro všechny zúčastněné.

Fotbalové asociace a sdružení profesionálních klubů dostávají tímto rozhodnutím dostatek času dohrát ligové soutěže, i když to bude pořádný kvapík, zvlášť když budou finišovat i Liga mistrů a Evropská liga. Klidně se může stát, že pod žhavým letním sluncem se zápasy Champions League budou hrát o víkendu, zatímco domácí soutěže přijdou na scénu uprostřed týdne.

Na dohrání domácích soutěží velmi bazírují nejsilnější členové UEFA, tedy Anglie, Německo a další. Pochopitelně, jde o obrovské peníze za přenosová práva, prodej vstupenek atd., kluby už je mají zahrnuty v potvrzených příjmech. V případě nedohrání hrozí řídicím orgánům profesionálních soutěží i soudní žaloby ze strany klubů. Žádná selanka.

Jeden velký střet rozhodně čeká i předsedu UEFA Alexandera Čeferina. V termínu, v němž by se příští rok měl kontinentální šampionát konat, je plánováno první představení dítěte šéfa FIFA Gianniho Infantina. Což je mistrovství světa klubů, které by se mělo hrát premiérově ve formátu čtyřiadvaceti klubů v Číně.

Pokud mohu vyjádřit svůj skromný názor – pitomost. V neskutečně nahuštěné termínové listině už takhle prakticky není místo, přesto se mělo potkat po skončení sezony, kdy toho mají hráči plné zuby a nohy, osm mužstev z Evropy, šest z Jižní Ameriky, Afrika, Asie a Severní a Střední Amerika mají dodat po třech zástupcích a Oceánii by měl reprezentovat jeden klub.

Ne náhodou se dali slyšet zástupci ECA (Evropské klubové asociace), že její členové budou tento „monsterprojekt“ bojkotovat, i když z něho kyne velice slušná finanční náhrada. A bez klubů z Evropy by to asi nešlo.

Svým velmi odmítavým postojem se netají ani Alexander Čeferin. A má v ruce vyšší kartu, Euro je prostě Euro. Hnout s termínem musí FIFA. Infantino už pustil informaci, že by se klubový planetární přebor hrál v létě 2022, protože mistrovství světa v Kataru je plánováno na listopad a prosinec. To by ale znamenalo, že mezi těmito dvěma událostmi by bylo toliko pět měsíců. Ti nejlepší hráči by asi dostali po MS klubů krátkou dovolenou, jenže by zase chyběli svým zaměstnavatelům na úvod nové sezony. A dá se odhadnout, že po návratu do rachoty by jejich forma či zdravotní stav nejspíše nebyly na nejvyšší úrovni. Bude to ještě zajímavé. První, správný krok byl učiněn, ale stejně důležité budou i ty další.

Reklama

Doporučované