Hlavní obsah

Jazykovky čekají hubené časy. Lidé i firmy šetří

Foto: Profimedia.cz

O budoucnosti jazykovek rozhodnou podzimní rozpočty firem na příští rok.

Reklama

Jazykové školy počítají ztráty. Zatímco ještě před měsícem věřily, že se od září výuka obnoví v plném rozsahu, teď většinou zjišťují, že to půjde ztěžka.

Článek

Řada firem omezila nebo úplně zrušila nasmlouvanou výuku jazyků, jiné chtějí pokračovat až v příštím roce, vyplynulo z údajů Asociace jazykových škol. Přerušené jsou ale také manažerské kurzy a školení osobnostního rozvoje.

Celkový propad příjmů činí čtyřicet procent, odhaduje Vladimír Schmalz, ředitel vzdělávací skupiny Edua Group, která provozuje nejen výuku jazyků pro veřejnost i firmy, ale také například manažerské kurzy a microlearning. „V manažerském vzdělávání, kde je osobní účast lektora klíčová, jde dokonce o sto procent. Pro některé typy produktů na českém trhu stále neexistuje klienty akceptovatelná alternativa a jsou vyžadovány prezenčně,“ řekl pro Seznam Zprávy Vladimír Schmalz.

Návrat do lavic jazykových škol už sice hygienici povolili, většina studentů se ale dál učí on-line. Podle průzkumu mezi členy Asociace jazykových škol jde zhruba o čtyři pětiny kurzů. Zhruba třetina firemních zákazníků kurzy zatím neobnovila. „Některé začnou až v září 2020, jiné v lednu 2021, některé firmy výuku zcela ukončily z ekonomických důvodů, to znamená, že se již nevrátí,“ popsala situaci předsedkyně asociace Marcela Hergesselová.

Například ředitelka olomoucké jazykové školy Lingua Centrum Simona Škurková vidí situaci optimističtěji. Věří, že i výuka pro zaměstnance se vrátí. „Některé firmy – především výrobního charakteru – obnovují svoji činnosti postupně, a stejně to platí pro jazykovou výuku jejich zaměstnanců,“ řekla s tím, že se jim momentálně hlásí noví lektoři, především Britové, kteří plánují přijet do Česka za prací.

I tak ale jazykové školy počítají ztráty. Dál musí platit náklady na provoz z velké části prázdných učeben. „Naše servisní infrastruktura je nastavena na určitou kapacitu klientů, která zmizela přes noc. Tento faktor spolu s propadem příjmů vyvolává velkou provozní ztrátu,“ popsal Vladimír Schmalz za Edua Group, která měla v této oblasti vloni obrat 350 milionů korun.

Podle ankety mezi členy Asociace jazykových škol někteří provozovatelé škol požádali o podporu z vládního programu Antivirus, jiní o COVID, lektoři o Pětadvacítku pro OSVČ. Podle předsedkyně asociace Marcely Hergesselové však řada vyučujících školy opustila. „Podle informací, které mám od kolegů, odešli například k policii, do supermarketů, případně podepsali smlouvy se státními školami.“

O budoucnosti vzdělávacích kurzů nejspíš rozhodne letošní říjen a listopad, kdy budou hotové rozpočty firem na rok 2021. A tedy i to, jestli v nich zůstane položka „vzdělávání“.

Reklama

Související témata:

Doporučované