Hlavní obsah

Je nesmysl hnát lidi znovu k volbám, prohlásila Merkelová. Možná sáhne po Babišově řešení

Komentář k povolební situaci v Německu.

 

Reklama

Kancléřka Angela Merkelová se v sobotu jasně postavila proti možnosti, že by se v Německu konaly předčasné volby. Politické strany podle ní musí sestavit vládu za těch podmínek, jaké stanovili voliči v zářijovém hlasování.

Článek

V Německu se stále častěji v posledních hodinách začíná skloňovat varianta, se kterou v Česku vítěz voleb Andrej Babiš začal: menšinová vláda.

Po krachu rozhovorů o vytvoření koalice konzervativní unie CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených se ale rýsuje také ještě jedna možnost: pokračování velké koalice CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD).

„Považuji za nesmysl, abychom žádali lidi, aby šli znovu k volbám, když si s výsledkem (prvního hlasování) nedokážeme poradit,” řekla v sobotu kancléřka Angela Merkelová na zemském sjezdu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je její domovskou spolkovou zemí.

Politici podle Merkelové dostali od voličů mandát sestavit kabinet - a to by měli také učinit.

Řádné parlamentní volby se v Německu konaly 24. září. Sociální demokracie, která dosud s CDU/CSU vládla, oznámila kvůli rekordně nízkému volebnímu zisku odchod do opozice. Merkelová následně začala jednat se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Sondážní rozhovory o vzniku takzvané jamajské koalice ale v noci na pondělí ztroskotaly.

Prezident Frank-Walter Steinmeier, který podle ústavy může vyhlásit předčasné volby, zahájil tento týden jednání s představiteli parlamentních stran ve snaze novému hlasování zabránit. Předseda SPD Martin Schulz po schůzce se Steinmeierem - bývalým členem sociální demokracie - uvedl, že jeho strana je připravena o řešení vládní krize jednat.

V Berlíně o situaci po krachu vyjednávání o jamajské koalici v sobotu na celostátním sjezdu diskutují také Zelení. Podle jejich předsedy Cema Özdemira je strana nadále ochotna diskutovat o všech možnostech řešení krize.

Reklama

Související témata:

Doporučované