Hlavní obsah

„Ekologický armagedon”. V německých rezervacích ubylo za 25 let 75 procent hmyzu

Za posledních 25 let ubylo v německých přírodních rezervacích až 75 % létavého hmyzu.

 

Reklama

Vědci jsou v šoku z výsledků nové studie, kterou zveřejnil časopis Plos One. V německých přírodních rezervacích podle ní ubylo během 25 let 75 % létajícího hmyzu.

Článek

Během posledního čtvrtstoletí ubylo v německých přírodních rezervacích 75 % létajícího hmyzu. Potvrdila to studie zveřejněná časopisem Plos One. Výzkum spočíval ve zkoumání vzorků hmyzu z lapačů v 63 přírodních rezervacích napříč Německem. Výsledek vědce šokoval. O snižování počtu hmyzu v posledních letech se mezi odborníky vědělo, tak dramatický úbytek ale nečekali.

Hmyz je nedílnou součástí života na naší planetě, pro některé živočichy je základním zdrojem potravy a opyluje i rostliny. Vědci proto varují před ekologickou katastrofou.

„Vypadá to, že měníme obrovské územní plochy tak, že jsou pro pro většinu forem života neobyvatelné, ty jsou tak v současné době na hraně ekologického armagedonu. Pokud ztratíme hmyz, všechno se zhroutí," vyjádřil své obavy profesor Dave Goulson z univerzity v Sussexu ve Velké Británii, který se na studii podílel.

Fakt, že průzkum zkoumal pouze vzorky v chráněných oblastech, dělá výsledek studie ještě více znepokojujícím. Je totiž možné, že jinde by situace mohla být ještě horší.

Příčina vymírání létajícího hmyzu je neznámá. Nabízí se ale mnoho důvodů, například hojné používání pesticidů, ničení přírody nebo klimatické změny.

Ohrožený není pouze hmyz. Naše planeta aktuálně zažívá šestou vlnu vymírání:

Planeta čelí šesté vlně vymírání. Při té poslední zahynuli dinosauřiVideo: Reuters, AP

Reklama

Související témata:

Doporučované