Hlavní obsah

Je obviněn za sexuální obtěžování nezletilých, teď zadržuje dceru přítelkyně

Záhady Josefa Klímy z 26. listopadu 2020: Je obviněn za sexuální obtěžování nezletilých, teď zadržuje dceru přítelkyně na Slovensku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Češka chtěla zachránit vztah s partnerem ze Slovenska. Ten za jejími zády přehlásil společnou dcerku na Slovensko a tamní soud mu ji předběžně svěřil do péče, i když ho česká policie stíhá za sexuální obtěžování mladistvých.

Článek

Před třemi lety se Petra Pastyříková seznámila přes jednu internetovou seznamku s Tomášem Horváthem původem ze Slovenska. Byl příslibem toho, po čem toužila – šťastné rodiny. Vypadal prý slušně, hezky se choval nejen k Petře Pastyříkové, ale i k jejímu synovi, kterého má z předešlého vztahu.

Zhruba po dvouměsíční známosti Petra Pastyříková zjistila, že je těhotná. V té době se ale také objevily první pochybnosti. „V tu dobu, kdy jsem si s ním začala, psalo dost lidí, jeho exmanželka, expřítelkyně, spousta lidí i z jeho práce, abych si na něj dávala pozor. Co on je zač, jakou má minulost. Že je alkoholik, že je kleptoman, že kradl všude a že je to úchyl. Prostě podvodník,“ vzpomíná dnes Petra Pastyříková. Následně ale dodává, že těmto tvrzením tehdy odmítala uvěřit.

Radikální změna v chování nového partnera podle ní nastala až po narození společné dcery Aničky. Zájem o miminko, jejího syna i o Petru samotnou najednou úplně opadl a vše nakonec skončilo partnerovým odchodem. Tady by se mohlo zdát, že jde o klasický případ špatné volby a chybného úsudku.

Jenže Tomáš Horváth se po čase opět ozval s tím, že rodinu miluje, že si uvědomil, jak velkou chybu udělal, a následoval pokus o návrat. Slova o společné budoucnosti vzala rychle za své, vztah se znovu rozsypal. A tak pořád dokola: zklamání vždy vystřídaly sliby, že se vše změní.

Minulý rok v létě se odehrál poslední pokus o udržení společné rodiny. Petra Pastyříková souhlasila s tím, že prázdniny i s dětmi stráví u Horvátha v Bratislavě. Povinnosti ve formě pravidelné brigády, kterou měla v místě bydliště v Karlových Varech, ji ovšem pravidelně nutily vracet se za prací do Čech. A po dobu, kdy se synem odjížděla zpátky domů, nechávala malou dcerku v péči jejího otce.

Toto rozhodnutí, které Petra Pastyříková omlouvá svou zamilovaností a naivitou, mělo pro další vývoj událostí vážné následky. „Já jsem odjížděla s tím, že jsem napekla, uvařila, vyžehlila, aby měla dcerka všechno v pořádku. A on mezitím, co jsem takhle pendlovala, stihl udělat to, že dcerce odhlásil pojišťovnu, odhlásil jí trvalé bydliště, nechal jí udělat slovenské občanství a nechal si ji svěřit do předběžné péče. Já jsem o tom samozřejmě nevěděla,“ dodává se slzami v očích Pastyříková. Ta jednoho dne zjistila, že už si dcerku nemůže odvézt domů zpět do České republiky.

Dnes ji může vídat pravidelně pouze přes telefon. Každý den půl hodiny. Naživo viděla malou Aničku za poslední rok pouze dvakrát. Předběžným opatřením slovenského soudu má totiž dcerku svěřenou do péče právě její otec.

Celý případ má ale ještě další rozměr – v současné době je totiž Tomáš Horváth stíhán Policií ČR za pohlavní zneužití a přečin výchovy dítěte. A tuto skutečnost potvrzují i výpovědi bývalých kolegů Tomáše Horvátha z jeho předchozích zaměstnání. Podle nich se měl dopouštět sexuálního obtěžování mladistvých, a to ve více případech.

Jak jeho chování svědci popsali? Proč nechává soud malou Aničku stále v péči otce? A existuje šance na její návrat k matce? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované