Hlavní obsah

Babiš ml. byl pro Rusko velká příležitost. Zpravodajské služby z něj mohly dostat informace, tvrdí generál Pavel

Generál Petr Pavel o rizicích pobytu Andreje Babiše mladšího na Krymu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako takzvanou „honey trap“ mohla rozvědka Ruské federace využít tajemnou ukrajinskou přítelkyni Babiše juniora. Podle generála Pavla používají zpravodajské služby tuto techniku od nepaměti.

Článek

Cesta Andreje Babiše mladšího na Ruskem okupovaný ukrajinský Krym vyvolala kromě turbulentní politické situace také obavy bezpečnostních expertů. Jako riziko vnímá cestu Babiše juniora rovněž bývalý předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel.

„Krym je okupované území suverénní země, a proto je pod mimořádným dohledem především ruských a ukrajinských zpravodajských služeb. Je nemožné, aby na toto území pronikl někdo mimo jejich pozornost,” uvedl pro Seznam generál Pavel.

Pokud syn českého premiéra procházel cestou systémem víz a hraničních kontrol, musel podle Pavla už jen kvůli svému jménu připoutat pozornost.

Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

„Ruská strana využije každé zájmové osoby. Tou syn premiéra je. Navázat pak kontakt s někým, kdo by je k osobě premiéra mohl dostat, určitě bude chtít,” líčí hrozbu cesty Babišova syna na Krym armádní generál.

Ačkoliv Pavel přiznává, že se jedná o spekulaci, je podle něj velmi pravděpodobné, že informace mohla od Babiše mladšího vytěžovat jeho neznámá ukrajinská přítelkyně. „Ruské tajné služby používají mladší inteligentní ženy velice často. V USA byla předmětem vyšetřování mladá ruská právnička. Je to praktika používaná od nepaměti,” říká Pavel.

A jaké informace by v případě České republiky mohla ruská strana chtít od Babišova syna získat?

„V našem případě jde hlavně o energetiku, bezpečnost a další oblasti, o které má Rusko zájem.”

Spekulace, že by za kauzou Babiše juniora stály zpravodajské služby, Pavel odmítá. „Zpravodajské služby nefabrikují informace, jejich účelem je přinášet nejobjektivnější obraz skutečnosti. To mnohdy nemusí odpovídat tomu, co sedí politikům.”

Energetická politika jako součást strategie

Dalším aspektem cesty Babiše na Krym jsou podle Pavla také diplomatické styky s Ukrajinou.

„Vzhledem k tomu, že je Krym jejím územím, cesty na Krym považuje za porušení suverenity. U cest českých poslanců vznáší ukrajinská diplomacie dotazy. Cesty na Krym jsou Ukrajinou vnímány velice citlivě,” popisuje situaci Pavel.

V souvislosti s energetikou hovořil generál Pavel také o dostavbě jaderných bloků v Temelíně.

„Rusko vnímá energetickou politiku jako součást strategie uplatňování vlivu na další země. Otázka je, zda to nejde proti zájmu Česka v NATO a EU,” tvrdí Pavel a zdůrazňuje, že právě obě organizace jsou na rozdíl od Ruska českým spojencem.

Reklama

Doporučované