Hlavní obsah

Je to příjemný zvyk mít napráskané podpisovky, říká baskytarista ukrajinských Jinjer

Baskytarista ukrajinské metalové formace Jinjer v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Dan Sywala, Seznam Zprávy

 

Reklama

S basákem Eugenem Abdukhanovem jsme probrali kromě jiného vývoj kapely, příjemné starosti s nekonečnými podpisovkami nebo kultovní snímek Big Lebowski.

Článek

Do speciálu z festivalu Brutal Assault se před pár týdny nevešel jediný rozhovor, a to s ukrajinskými Jinjer, kteří dorazí do Prahy třináctého listopadu na vyprodaný koncert. Česko patří mezi mnohé ze zemí, kde si tato progresivně metalcoreová partička rychle buduje fanouškovskou základnu.

„Je to příjemný zvyk mít tak napráskané podpisovky,“ pochvaluje si hned na úvod Eugene. „Když jsme vystupovali na festivalech Full Force nebo Tuska ve Finsku, tak byly řady tak dlouhé, že jsme ani neviděli konec. I proto nám prostor na setkání s fanoušky prodloužili o čtyřicet minut. Ale je to příjemná povinnost, a pokud nemáme další, tak si ten čas rádi uděláme a zůstaneme i déle.“

Kapela zažívá v posledních letech výrazný úspěch a masivní nábor fanoušků. Je to ale dlouhodobý proces, spíš než otázka jedné letní festivalové sezony. „Myslím, že nebyl moment, kdy se vše najednou změnilo. Šlo o drobné krůčky, kdy naše pozice rostla. Ale určitě bylo pár zlomových věcí. Například nám hodně pomohlo americké turné s Arch Enemy, kdy věci nabraly hodně rychlý spád.“

Ve finále rozhovoru jsme našli několik společných slabostí, včetně Guano Apes. „Guano Apes jsou jedna z mála kapel, které respektuju v rámci kapel se zpěvačkami. Dokonce jsem v některých svých dřívějších kapelách hrál předělávky jejich skladeb a extrémně respektuju jejich baskytaristu, který má velice originální přístup ke hře na baskytaru. Má neskutečný cit a vkus, což je pro dobrého baskytaristu moc důležité,“ říká Eugene.

Celou reportáž najdete v úvodním videu. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované