Hlavní obsah

Je to „zločinný plán“ masového šíření, varují vědci před rozvolněním v Anglii

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

Plné rozvolnění pandemických opatření ve Velké Británii je strategií vedoucí k masovému šíření covidu-19, stojí v dopise, který poslala skupina odborníků časopisu Lancet.

Článek

Přes 1 200 odborníků se podepsalo pod dopis, který popisuje blížící se rozvolnění v Anglii jako „neetický, nevědecký“, či dokonce „kriminální“ čin, informuje britský server The Independent.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jde o krok, který oznámil toto pondělí britský premiér Boris Johnson, podle kterého od příštího týdne budou zrušeny v podstatě veškeré restrikce včetně povinnosti nošení roušek nebo respirátorů v uzavřených prostorách a provozu diskoték či klubů.

Skupina popsala strategii, kterou Anglie uplatní od tzv. Dne svobody 19. července, jako pokus o „stádní imunitu prostřednictvím masového přenosu“. Něco takového by podle ní mělo být pozdrženo do té doby, než „všichni – včetně adolescentů – budou mít možnost se očkovat“ a proočkovanost bude vyšší.

Celkem dopis podepsalo 1 246 lékařů, vědců a odborníků z celého světa. Podporu mu vyjádřil i David King, bývalý vládní poradce a současná hlava iniciativy Independent Sage, což je nezávislá alternativa vládního poradního panelu vědců, která s vládou přímo nespolupracuje, ale zveřejňuje svá stanoviska a doporučení kabinetu on-line. Kingovo prohlášení, že Johnsonova strategie je „zcela špatná“, od úterý visí na titulní straně webu této iniciativy.

King řekl Daily Expressu, že je nedávné rozhodnutí „neuvěřitelné“ a způsobí tisíce úmrtí. Dopis kromě ztrát na životech upozorňuje i na často přehlížený „dlouhý covid“, neboli dlouhodobé důsledky onemocnění covid-19, které kvůli rozvolnění na dlouhé měsíce zkomplikují život mnohem více lidem.

K věci se vyjádřil i šéfredaktor časopisu Lancet Richard Horton, který uvedl, že je „velmi šokován“ tím, že hlavní vládní poradce pro boj s koronavirem Chriss Whitty s hlavním vědeckým poradcem Patrickem Vallancem netlumočili své obavy z rozvolnění více veřejně.

Whittyho vyjádření, že „ve vědecké komunitě existuje shoda“ na správnosti rozvolnění, bylo podle Hortona nepravdivé. Obhajobu nové strategie pak Horton označil za projev toho, že vládní poradci nejsou nezávislí.

„Teď je to na lidech,“ vzkazuje vláda

„Nemůžu pochopit, proč by si vláda měla vybírat cestu stádní imunity skrze infekci, když může jít cestou stádní imunity vakcinací. Myslím si, že to je zločin,“ řekla k tomu například doktorka Helen Salisbury z Oxfordské univerzity.

Aktuální covidová data

Britská bilance nákaz koronavirem dnes narostla o 42 302 případy, což je nejvyšší přírůstek od poloviny ledna. Ministerstvo zdravotnictví zároveň za poslední den zaznamenalo 49 úmrtí po infekci virem SARS-CoV-2, tedy opět více než o týden dříve.

Počty nových nákaz v Británii rostou už od konce května a aktuálně jsou vyšší než loni na podzim, čísla o hospitalizacích a úmrtích ale zatím zdaleka nejsou tak vysoká jako při předchozích vlnách epidemie v zemi. Dvě třetiny dospělých obyvatel Británie už mají ukončené očkování proti covidu-19, alespoň jednu dávku vakcíny dostalo skoro 90 procent dospělé populace. (ČTK)

Mluvčí ministerstva zdravotnictví podle Independentu oponoval tím, že „stádní imunita nikdy nebyla součástí pandemické strategie“. „Díky fenomenálnímu úspěchu v očkování a snížení poměru hospitalizovaných a mrtvých na nové případy nákaz chceme přejít od pravidel a regulací k doporučení a osobní zodpovědnosti,“ uvedlo dále ministerstvo.

To samé nicméně už řekl ve svém pondělním proslovu ministerský předseda Boris Johnson, podle něhož rozvolnění pravidel rozhodně neznamená, že lidé mají začít žít jako před pandemií. Dál se doporučuje například práce z domova a celá řada známých zásad pro omezení šíření viru. Johnson ostatně řekl, že tam, kde se lidé potkají s více osobami z jiné domácnosti, by nadále měli nosit ve vlastním zájmu ochranu dýchacích cest.

S mrtvými se počítá

S tím, že by lidé po rozvolnění dál pravidla dodržovali dobrovolně, ale nepočítá prakticky nikdo. Naopak i samotná vláda a její poradci vědí, že se počty nakažených a mrtvých budou zvyšovat.

Momentálně je Británie, co se týče denních počtů nově nakažených, s přírůstky přesahujícími tři tisíce případů zhruba na polovičních číslech při porovnání s vrcholem lednové, tedy vůbec nejhorší vlny, kterou země zažila. Zatímco v lednu se ale mrtví počítali ve vysokých stovkách a na vrcholu přesáhly 1 600 denně, v posledních dnech jsou to nízké desítky. Výrazně méně přibývá i hospitalizovaných.

To je pochopitelně zásluhou proočkovanosti populace, kde z dospělých bylo plně vakcinováno přes 50 % lidí a z nejzranitelnějších skupin naprostá většina.

Už před pondělním rozhodnutím nicméně vládní poradci podle britských médií premiéra informovali, že stav, kdy budou výrazně přibývat jen nakažení a mrtví nikoliv, po rozvolnění nevydrží. Model, který skupina popsala jako „ústřední scénář“, odhaduje, že po rozvolnění začnou přibývat tisíce hospitalizovaných a asi dvě stovky mrtvých denně.

Reklama

Související témata:

Doporučované