Hlavní obsah

Brusel chce jedinou nabíječku na všechno. Jaká je ta „správná“?

Foto: Shutterstock.com

Vlevo Bruselem podporovaný konektor USB-C, vpravo nabíječka pro iPhone.

Reklama

Na všechna elektronická zařízení prodávaná v EU by od roku 2024 měla stačit jediná nabíječka. Evropská komise ve čtvrtek předložila plán na sjednocení všech konektorů na USB-C. Návrh už dříve kritizovala společnost Apple.

Článek

Evropská komise chystá zavedení jednotné nabíječky pro mobilní telefony, elektronické čtečky, fotoaparáty, reproduktory či bezdrátová sluchátka.

Komise podle agentury Reuters chce, aby do roku 2024 měly všechny nové nabíječky harmonizovaný konektor USB-C.

Evropští spotřebitelé byli dost dlouho frustrovaní z nekompatibilních nabíječek, které se jim hromadily v zásuvkách.
Margrethe Vestagerová, komisařka Evropské unie pro hospodářskou soutěž

Margrethe Vestagerová, komisařka Evropské unie pro hospodářskou soutěž, označila problém s nekompatibilními nabíječkami za vážný. „Evropští spotřebitelé byli dost dlouho frustrovaní z nekompatibilních nabíječek, které se jim hromadily v zásuvkách. Dali jsme průmyslu dostatek času, aby přišel s vlastním řešením,“ uvedla.

Norma se dotkne především elektronických zařízení americké značky Apple. Jeho iPhony používají konektor Lightning, většina nových mobilů jiných značek se nabíjí přes USB-C či USB Micro-B. Podle vyjádření Applu by pravidlo na jednotné nabíječky potlačilo inovace, vytvořilo by množství elektronického odpadu a naštvalo by spotřebitele.

Europoslanci se snaží společnou nabíječku prosadit již více než deset let. Byla by podle nich lepší jak pro uživatele, tak pro životní prostředí.

Výrobci budou také povinně prodávat každé nové zařízení bez nabíječky. Mohou je však prodávat samostatně. Komise očekává, že se díky návrhu sníží množství elektronického odpadu vyprodukovaného v Evropské unii o 980 tun za rok.

Ze studie Evropské komise z roku 2019 vyplývá, že polovina nabíječek prodaných s mobilními telefony v roce 2018 měla konektor USB Micro-B, zatímco 29 procent mělo konektor USB-C a 21 procent konektor Lightning.

Komise uvedla, že typický občan EU vlastní nejméně tři nabíječky a dvě pravidelně používá. 38 procent lidí uvádí, že si někdy nemohli nabít telefon, protože zrovna neměli k dispozici kompatibilní nabíječku.

Pokud dnešní návrh podpoří Evropský parlament i členské státy, skončí do několika let prodej jiných typů než je USB-C.

Evropská komise se už v roce 2009 dohodla se společnostmi Apple, Samsung, Huawei či Nokia na sjednocení nabíječek pro nové modely chytrých telefonů, které uvedou na trh v roce 2011. Tento plán však nezafungoval, a tak dospěla k závěru, že bude lepší nabíječky legislativně ošetřit.

Reklama

Doporučované