Hlavní obsah

Jedna účtenka, druhá účtenka. Čemu se divíte, vzkazují úřady, máte znát zákony

 

Reklama

Státní úřady podcenily přípravu a sladění elektronické evidence tržeb s dalšími zákony. Vinu ale odmítají.

Článek

Týden před spuštěním elektronické evidence tržeb jsou tisíce podnikatelů rozhořčeny zjištěním, že účtenky z nově pořízených pokladen nebudou v mnoha případech dostatečné.

Autoři ani spolutvůrci zákona však jejich nevoli nechápou. Zákon o ochraně spotřebitele, který už platí dlouhá léta, totiž podle nich s novou povinností evidovat tržby nepřestává platit.

Česká obchodní inspekce, Ministerstvo financí i klíčoví politici totiž podle zjištění Seznamu už předem věděli, že kromě účtenek pro evidenci tržeb budou kontroloři obchodní inspekce v řadě případů vyžadovat ještě doklady o zakoupení zboží. A to v situacích, kdy účtenka vydaná pro EET nebude obsahovat údaje, které v prodejních dokladech vyžaduje jiná, už dlouho platná legislativa - jde o údaje, které mimo jiné umožní zákazníkům zakoupené zboží reklamovat.

Reakci úřadů, kterou na rozhořčení podnikatelů Seznam zaznamenal, lze pak shrnout do věty: Co se kdo diví, zákony přece musí znát každý.

„Zákon o evidenci tržeb žádným způsobem nemění dosavadní roli účtenky v souvislosti se zákonem o ochraně spotřebitele. Vše bude fungovat jako dosud: Záleží pouze na podnikateli, zda příslušné doklady bude vydávat samostatně nebo je vydá jako jeden doklad," říká Michaela Tesařová z tiskového oddělení Ministerstva financí.

„Vzhledem k tomu, že ten zákon už funguje více jak 25 let, tak jsme si dokonce mysleli, že nebylo tak nutné podnikatele upozorňovat vůbec. Nakonec jsme se k tomuto kroku rozhodli po zralé úvaze, po dohodě s právním oddělením," říká Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce.

Překvapený není ani Václav Votava z ČSSD, který šéfuje sněmovnímu rozpočtového výboru, klíčovému orgánu při schvalování zákona o evidenci tržeb.  „Já jsem předpokládal vždycky, že to tak bude. Že se bude vydávat jak účtenka, která bude plná se specifikací zboží, a účtenka jen se souhrnnou cenou," tvrdí Votava.

Podle Votavy na to ale měli být podnikatelé i zákazníci včas upozorněni, například Ministerstvem financí. „Česká obchodní inspekce na to mohla upozornit dříve, ne až nyní," dodal Votava.

Co řekl šéf České obchodní inspekce o dvojích účtenkách? Podívejte se, čím odstartovala poslední debata o špatně připraveném startu EET:

Reklama

Doporučované