Hlavní obsah

Shoda dosažena. Unie už ví, jak budou vypadat a fungovat covid pasy

Foto: Jaromir Chalabala, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Evropský parlament se s unijními státy ve čtvrtek dohodl na podobě tzv. covidových pasů. Pro jeho získání budou lidem k dispozici cenově dostupné covidové testy.

Článek

Zákonodárci Evropského parlamentu a Portugalsko jako předsednická země zastupující 27 členů Evropské unie zpečetili dohodu o podobě covid pasů. Došlo k tomu ve čtvrtek odpoledne, po čtvrtém kole jednání.

V těchto „pasech“, které mají umožnit cestování po Evropské unii, mají podle návrhu Evropské komise být dohledatelné tři základní údaje, zda byl jeho držitel očkován, má negativní test a nebo onemocnění covid-19 prodělal před více než 11 dny.

Certifikát, který umožní úřadům určit status cestovatele na základě záznamů v jeho domovské zemi, bude buď na papíře, nebo v podobě QR kódu na chytrém telefonu. Certifikát by ukazoval, zda se osoba nechala očkovat, zda měla v poslední době negativní test nebo zda má imunitu na základě uzdravení.

Osvědčení bude obsahovat minimální nutné množství osobních údajů a nebude nutnou podmínkou pro cesty přes hranice, pouze je usnadní.

Evropská komise (EK) se zavázala, že uvolní nejméně 100 milionů eur na nákup testů na infekci SARS-CoV-2 za účelem vydávání „Digitálních certifikátů Evropské unie o covidu“, aby bylo testování „cenově dostupné a přístupné“.

Evropský parlament (EP) původně požadoval, aby země zajistily pro účely certifikátu bezplatné testování. Zatímco očkování je totiž v unijních zemích bezplatné, testy před cestami do zahraničí se většinou platí. To podle europoslanců mohlo diskriminovat lidi, kteří se nemohou nebo nechtějí očkovat.

Europoslanci ustoupili v otázce, jaké pravomoce budou unijní státy, co se týče pandemických opatření, mít. Původně totiž europoslanci možnost zavření hranic či zavádění karantén pro občany jednotlivých zemí odmítali.

Držitelé „pasu“ by podle nynějšího návrhu europoslanců dalším omezením na úrovni jednotlivých států čelit mohli, vnitrostátní opatření by ale měla být zaváděna jen v těch nejnutnějších případech. „Členské státy by v reakci na pandemii covidu-19 neměly zavádět další cestovní omezení, jako je karanténa, samovolná izolace nebo testování, pokud nejsou nezbytná a přiměřená k ochraně veřejného zdraví,“ uvedla EK v prohlášení.

Státy EU si podle webu Hospodářské noviny chtějí zachovat možnost ve výjimečných případech uzavřít hranice či zavést karanténu např. pro občany té země, v níž by se šířila nebezpečná varianta koronaviru. Podle Reuters za tuto možnost bojovalo hlavně Německo a Švédsko.

Členské státy budou muset uznávat očkovací průkazy vydané v jiných členských státech pro osoby očkované vakcínou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), což v současnosti jsou vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Janssen.

EP původně požadoval, aby státy mohly v rámci certifikátu uznávat jen preparáty doporučené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), případně Světovou zdravotnickou organizací (WHO). S tím však má problém zejména Maďarsko, které ve velkém používá ruskou vakcínu Sputnik V nepatřící ani do jedné skupiny.

Nařízení o „Digitálním certifikátu Evropské unie o covidu“ (EU Covid Certificate - pozn. red), jak europarlament v prohlášení certifikát nově označuje, by mělo platit 12 měsíců. „Certifikát nebude podmínkou pro uplatnění práva na volný pohyb a nebude považován za cestovní doklad,“ stojí v prohlášení EP.

Vedoucí představitelé EP ve středu uvedli, že „digitální zelený certifikát může řádně fungovat pouze v pevném právním rámci vytvořeném prostřednictvím běžného demokratického procesu“. Unijní státy se však podle webu Hospodářských novin zavázaly, že certifikát chtěly zavést, ať už se na něm europarlament bude podílet či nikoli.

Unijní státy se s europoslanci chtěly na konečné podobě certifikátu dohodnout již ve čtvrtek večer, aby mohly být jeho parametry schváleny během června. Přijatá dohoda by měla umožnit Evropskému parlamentu schválit zákon v týdnu od 7. června a ve více než desítce zemí EU systém před jeho spuštěním otestovat. Podle Evropské komise by mohly být covidové pasy v provozu do konce června.

V úterý velvyslanci 27 členských zemí EU schválili návrh Evropské komise ze 3. května na uvolnění kritérií, na jejichž základě jsou jednotlivé země označovány za „bezpečné“. Turisté s dokončeným očkováním tak mají mít do Evropské unie volnou cestu.

Podle řady médií Evropská unie ale neumožní vstup lidem naočkovaným vakcínami, které neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Lidé očkovaní vakcínami amerických společností Moderna nebo Johnson & Johnson by tak cestu do EU podniknout mohli, vakcíny vyráběné v Rusku a Číně by k tomu ale nestačily.

Reklama

Doporučované