Hlavní obsah

Jednání Trumpova zetě s Netanjahuem o míru na Blízkém východě narušil izraelský politický krach

Zeť a poradce amerického prezidenta Jared Kushner jednal s Benjaminem Netanjahuem kvůli izraelsko-palestinskému konfliktu.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Zeť a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner ve čtvrtek jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o připravovaném americkém plánu na řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Jednání se ale uskutečnilo den poté, co izraelský parlament schválil své rozpuštění – spíše než řešení proto schůze přinesla další otazníky.

Článek

Izraelský premiér Netanjahu ve čtvrtek jednal s americkým prezidentským poradcem Jaredem Kushnerem o plánech na řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Schůzka proběhla den poté, co izraelský parlament oznámil vlastní rozpuštění. Důvodem rozpadu je neschopnost Netanjahuovy vítězné strany Likud sestavit po dubnových volbách vládní koalici. Předčasné volby jsou naplánovány na 17. září.

Spojené státy zatím žádné podrobnosti chystané iniciativy nezveřejnily a plánují tak učinit na konferenci v Bahrajnu koncem června. Nyní ale panují obavy, že Washington bude muset kvůli izraelským předčasným volbám termín znovu odložit.

Kushner už dříve naznačil, že mírový plán má odstartovat jako obchodní dohoda, která se zaměří na velké investice a na budování infrastruktury na palestinských územích. S plánem ale Palestina nesouhlasí, což situaci značně komplikuje – není totiž jasné, jak by bylo možné projekty realizovat přes odpor oficiálního palestinského partnera. Potenciálně třaskavější je pak dohoda, o jejímž obsahu se dosud neví prakticky nic.

S americkým prezidentským poradcem se sešel i jordánský král Abdalláh II. Ten po středeční schůzce oznámil, že na Blízkém východě nastane trvalý mír jedině za podmínky, že vznikne nezávislá Palestina vedle Izraele s hlavním městem Jeruzalémem.

Abdalláh II. řekl, že Palestina musí vzniknout na území, jež Izrael okupuje od války v roce 1967, a jejím hlavním městem bude východní Jeruzalém, stojí to v prohlášení, které vydal jordánský královský palác.

Kushner ve čtvrtek po setkání s Netanjahuem uvedl, že spolupráce mezi USA a Izraelem ještě nikdy nebyla tak úzká. Komentátoři však varují, že už druhé letošní předčasné volby v Izraeli mohou Američany donutit změnit plány. Deník Haarec ve čtvrtek napsal, že Kushner dorazil do Izraele v naprosto nevhodnou dobu a že nad zveřejněním obsahu chystaného plánu nyní visí obrovský otazník.

„I když jsme tu včera měli takovou menší událost, tak nás to nezastaví,“ snažil se význam rozhodnutí o rozpuštění parlamentu po setkání s Kushnerem zlehčit Netanjahu. Agentura AFP nicméně poznamenala, že Američané budou nejspíše považovat zveřejnění mírového plánu za natolik citlivé, že s ním nebudou chtít přijít v době předvolební kampaně, která může být poměrně vyhrocená.

„Nikoho nepřekvapí, pokud nově vyhlášené izraelské volby povedou k dalšímu odkladu, bez ohledu na to, co bude (americká) administrativa v příštích dnech tvrdit,“ napsal k tomu Haarec.

Reklama

Doporučované