Hlavní obsah

Jen respektoval otce. Žalobce píše, proč vyvinil Babišova syna z Čapího hnízda

Kauza Čapí hnízdo pro Andreje Babiše mladšího zatím skončila.

Reklama

Po dvou a čtvrt roce sepsal žalobce na 86 stranách, proč podle něho má kauza Čapí hnízdo pro Andreje Babiše mladšího skončit.

Článek

I když státní zástupce Jaroslav Šaroch sepsal usnesení o zastavení stíhání Andreje Babiše mladšího na 86 stran, důležité je pro něho několik odstavců na konci tohoto dokumentu.

Právě tady žalobce z Městského státního zastupitelství v Praze píše, proč po dvou a čtvrt roce rozhodl, že kauza Čapí hnízdo pro syna českého premiéra a šéfa hnutí ANO skončí. A zvrátit by to mohl už jen nejvyšší státní zástupce.

V usnesení, s nímž se mohly Seznam Zprávy seznámit, Šaroch potvrzuje dřívější informace, že Babiš mladší má v kauze okrajovou roli. Své rozhodnutí vysvětluje třeba tím, že byl pouze akcionářem Farmy Čapí hnízdo.

Tato společnost získala dotaci z Evropské unie ve výši necelých 50 milionů korun. Jak je známo, šéf žalobců Pavel Zeman loni v prosinci řekl, že vyšetřovatelé musí znovu řešit, zda bylo přidělení těchto peněz oprávněné, nebo jestli šlo o dotační podvod.

A v této souvislosti došlo znovu k obvinění premiéra Babiše a vedle něho také bývalé členky společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové. Dalších Babišových příbuzných se kauza už netýká. Tam nejvyšší státní zástupce uznal, že hráli jen roli držitelů akcií.

Šaroch ve svém rozhodnutí rovněž uvádí, že Babiš mladší se na chodu Farmy Čapí hnízdo nijak nepodílel. Neúčastnil se ani jednání, která se týkala žádosti o padesátimilionovou dotaci. Neměl informace, jak následně samotná stavba Čapí hnízdo probíhala.

Státní zástupce napsal, že Babiš mladší „získal akcie firmy jako rodinný příslušník od svého otce, jehož postavení a autoritu zřejmě respektoval“. Žalobce k tomu v usnesení doplňuje, že vše nasvědčuje tomu, že to tak bylo.

Podle kupní smlouvy měl Babišův syn a dcera Adriana z prvního manželství a Babišova pozdější manželka Monika získat dvacet akcií na silvestra roku 2007. Syn premiéra byl v té době ve Spojených státech, a tudíž nemohl dokument podepsat v Praze, jak policisté dříve usoudili z bankovních výpisů, které získali.

Právě v USA se Babiš mladší připravoval na dráhu pilota. A ani po návratu se ve společnosti Farma Čapí hnízdo neangažoval.

Ve svém závěru se tak státní zástupce ztotožnil s tím, co mu napsal Babišův advokát Petr Topinka. Zároveň v usnesení zohlednil také zmíněné rozhodnutí nejvyššího státního zástupce. Na několika stranách případ znovu rekapituluje a analyzuje. Věnuje se rovněž roli premiéra Andreje Babiše.

V současné době žije Andrej Babiš mladší ve Švýcarsku. Šaroch v usnesení uvádí, že i když nebyl vyslechnut, nic nebrání tomu, aby bylo stíhání zastaveno.

Vyšetřovatelé přitom žádali švýcarské orgány o výslech Babiše mladšího opakovaně. Jenže ani po řadě měsíců nedošlo k žádnému posunu.

Syn českého premiéra je v Ženevě a cestu mimo Švýcarsko v současné době neplánuje. Unikátní je tak jeho rozhovor s reportéry Seznam Zpráv, který se uskutečnil na podzim roku 2018.

„Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji,“ uvedl Babiš mladší.

Rozhodnutí Šarocha v případě Andreje Babiše bude ještě posuzovat Nejvyšší státní zastupitelství. V souvislosti s tím, co šéf žalobců Pavel Zeman již v prosinci uvedl, však není pravděpodobné, že by tuto část kauzy ještě vrátil žalobci k došetření.

Reklama

Doporučované