Hlavní obsah

Jeseník vystřelil za jediný den do nejhoršího stupně PES. Co způsobuje skoky

Foto: Profimedia.cz

Radnice v Jeseníku (ilustrační foto).

Reklama

Během jediného dne se okres Jeseník dostal z pomyslného stupně 3 protiepidemického systému (PES) rovnou na poslední stupeň 5. A v pátek se zas vrátil na trojku. Co způsobuje takové výkyvy?

Článek

V úterý graf Ministerstva zdravotnictví hlásil index rizika pro okres Jeseník 49, ve čtvrtek ale hodnota vystřelila na 78 a v pátek zas klesla na 59. A aby toho nebylo málo, ministerstvo čtvrteční hodnotu indexu později upravilo ze 78 na 76.

Proč se situace tak prudce mění ze dne na den? Důvodem je to, že hodnotu ovlivňuje velikost zkoumaného území: čím je menší, tím více ovlivňuje celková čísla.

Data zveřejňovaná Ministerstvem zdravotnictví umožňují srovnávat šíření covidu-19 v jednotlivých regionech Česka. A to až na úroveň jednotlivých okresů. O protiepidemických opatřeních ale nakonec rozhoduje vláda, stejně jako o vyhlášení stupně rizika, známého jako PES. A tento stupeň podle současného postupu vlády platí vždy pro celou republiku.

Foto: MZČR

Index rizika v okrese Jeseník. Skoky v grafu způsobuje číslo R.

PES má tedy pět stupňů od nuly do sta. Jednotlivé stupně dělí vždy 20 bodů, kromě nejvyššího stupně 5, který začíná místo na 80 bodech už na 76. Body se započítávají podle čtyř ukazatelů:

- 14denní počet pozitivních na covid-19 (na 100 000 obyvatel) (0–20 bodů),

- 14denní počet pozitivních seniorů (na 100 000 obyvatel ve věku od 65 let) (0–20 bodů),

- průměrná pozitivita testů za posledních 7 dní (0–30 bodů),

- zjednodušený výpočet reprodukčního čísla (0–30 bodů).

Foto: MZČR

Pět stupňů protiepidemického systému PES

Počet nakažených se vždy vztahuje k počtu 100 000 obyvatel. Index rizika lze tedy vypočítat třeba i pro jedinou malinkatou vesnici. Vtip je v tom, že čím menší je vzorek, tedy absolutní počet případů, tím větší „paseku“ nadělá číslo R. Reprodukční číslo udává, jak rychle se nemoc šíří.

Zrádné číslo R

Představme si, že v celém okrese jsou v jeden den pouze dva nakažení, ale nakazí dva další, takže druhý den jsou nakažení celkem čtyři. Číslo R má v tu chvíli hodnotu 2, a přispěje tak do Indexu rizika maximálním počtem 30 bodů.

„Tato citlivost na mezidenní výkyvy při nízkých počtech případů je i důvodem, proč je PES primárně určen pro výpočty nad celým územím ČR. Na nižších geografických úrovních, zejména okresech, je třeba velké opatrnosti při intepretaci veškerých dat,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Josef Tuček.

Skokový nárůst indexu navíc může být způsoben i výpadkem v hlášení počtu nakažených. Pokud například v pondělí hygienici nahlásí případy za poslední tři dny, s výpočtem indexu to může zamávat.

V Jeseníku se už situace od středy stihla zlepšit. Zatímco k úterý přibylo záchytů viru SARS-CoV-2 v řádu nižších desítek, ve středu počty nakažených zase mírně klesly. Tato změna by se měla projevit v příštím grafu ministerstva.

O přechodu celé České republiky do pásma 3 protiepidemického systému PES rozhodla v pondělí vláda, změna začala platit od čtvrtečního rána.

Reklama

Související témata:

Doporučované