Hlavní obsah

Že chci vzít prezidentské hlasy Zemanovi? Je to jedna z verzí, ale ne moje, říká Kubera

Ukázka z rozhovoru, v níž Jaroslav Kubera odpovídá na otázky, jestli chce, aby byl Miloš Zeman poražen.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Chce ubrat hlasy Miloši Zemanovi? Chce vůbec kandidovat? Přinášíme přepis rozhovoru s Jaroslavem Kuberou.

Článek

Místopředsedseda Senátu a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) se ve studiu Seznam Zprávy (video si pusťte v tomto článku) rozpovídal o tom, jestli a jak zvažuje svou prezidentskou kandidaturu.

Pane senátore, chcete být vážně prezidentem?

To ještě v tuto chvíli nevím, jestli vážně.

Ale už sbíráte podpisy a máte jich dost na to, abyste kandidoval.  

Mám jich dostatek. Ale je velký omyl, že všichni potencionální kandidáti jsou už rovnou kandidáti. Teprve vyhlášením voleb a registrací u Ministerstva vnitra se potencionální kandidát stává opravdovým kandidátem. Zatím je to jenom ta jistota, že někteří už mají údajně padesát tisíc podpisů…

…a vy jdete cestou podpory senátorů. 

Ano, protože mně přijde nechutné otravovat lidi, aby dávali číslo svého občanského průkazu.

Uhýbáte od základní otázky, proč ty podpisy senátorů sbíráte a zda tedy chcete, nebo nechcete být hlavou státu. 

To záleží na voličích, ne na mně.

Vy ale musíte tu vůli vyjádřit. A pokud sbíráte podpisy senátorů, abyste mohl kandidovat, tak to vypadá, že prezidentem být chcete. 

Zatím jsme v přípravné fázi. Kdybyste mi dal otázku, jaký budeme mít volební program, tak bych vám řekl, že to vám neřeknu, protože bych byl blázen, abych to vystřelil dřív, než je v kraji zvykem.

Teď jsem hrál ve filmu Beneše

Co vás tedy přimělo k tomu, abyste začal sbírat podpisy senátorů? 

Nejsem spokojen - ale nikoliv, jak by si někdo myslel, s prezidentem republiky. Toho znám pětadvacet let, takže vím, co kdy řekne a co kdy udělá. Ale jsem nespokojen se situací v české společnosti. Je tu takové zvláštní klima, které je zlovolné. Nikdo neví v podstatě proč, protože se máme asi nejlíp, kdy jsme se kdy v historii měli. A mně to hrozně vadí. Vadí mně ta sprostota na sociálních sítích, která často ani nesouvisí s politikou. Ona se tam vyskytuje i v úplně běžných situacích, lidé se nezdraví… Zkuste přijít do obchodu nebo do autobusu a říct dobrý den. Budou se na vás dívat skoro jako na blázna.

Dobře. Vy jste tedy nespokojený s tím, jak vypadá společnost… 

Přesně tak. Jestli můžu něco kritizovat na prezidentovi - já to dělám velmi nerad - tak je to to, že nesplnil slib, že bude prezidentem všech a bude je trošku sjednocovat. To se mu nepodařilo. Ono to vůbec není jednoduché. Ale mě trápí jiné věci. Zdánlivý protimluv, na jedné straně nedostatek pokory, na druhé straně nedostatek sebevědomí. To je takový zvláštní stav, kdy si u nás málokdo váží práce druhých. Je taková povídka Tři sta let pod Habsburky, ale něco na tom je, že tím, že jsme malý národ, tak se pořád cítíme takoví ušlápnutí, že s těmi velkými nemůžeme ani soupeřit, ani se jim postavit. Samozřejmě to není pravda.

Na záznam celého rozhovoru se podívejte zde:

Video: Jiří Kubík

A co byste s tím chtěl dělat? Při té kandidatuře… 

Je potřeba jenom to lidem vysvětlit. Řeknu to na jednoduchém případě. Čirou náhodou jsem se dostal – jak jsem do všeho hrr – k filmu. Oslovil mě Ondřej Trojan, jestli bych nehrál roli prezidenta Beneše v jeho filmu Toman, který bude mít premiéru v únoru. Nabídli mi podle jejich mínění velmi malý honorář, protože mají malý rozpočet – mně se zdál velmi dobrý, a pak jsem po prvním natáčecím dnu poznal, co to je natočit film.

To je velká role? 

Role je malinká, možná dostane Oscara za vedlejší roli, ale je malinká. Já jsem přitom hlavně poznal, že když jsem přišel na plac, tak jsem si tam připadal jak maturant, kterému se všechno vykouřilo z hlavy, a viděl jsem, co to znamená natočit film. Ale běžnému divákovi toho filmu se zdá: „No, to je něco! Si tam natočej film, shrábnou prachy a jdou domů.“ A teprve, když to člověk zkusí, pozná - a to může být cokoliv. Cokoliv. Já třeba neumím zednické práce, takže obdivuju každého, kdo umí obkládat koupelnu, namíchat maltu, udělat rovnou zeď. A přitom je u nás situace, že největší výtka rodičů dětem je: „Se nebudeš učit, budeš zedníkem.“ A jako a co, že bude zedníkem?

Jako farář v kostele

Vy mi pořád utíkáte z otázky, co byste chtěl tou zvažovanou kandidaturou změnit. Nebo k čemu byste ji chtěl využít? 

Přece lidé potřebujou podpořit. Oni nemají čas. Vezměte si, kolik je médií a televizí - a jenom blázni jako já sledují Právě dnes, kde mají všechny ty servery na jedné stránce, takže vím, co který píše. Ale běžný člověk chodí do práce, děti chodí do kroužků - a má jiné starosti.

Dobře. A jak byste je chtěl podpořit? Čím? Kde?

Ježíš, přece řečí. Čím podporuje farář věřící v kostele?

Chcete se zapojit do všech těch televizních debat o příštím prezidentovi? 

Ne, to vůbec ne. Naopak. Já mám obrovský handicap.

Vy jste přeci na veřejné scéně už strašně dlouho. Primátorem Teplic jste od roku 1994, jestli se nepletu. 

Takže to je moje výhoda, že se nemusím představovat.

Ano, v Teplicích vás znají dobře. Vlastně i v kraji. 

Já si nemyslím, že jenom v Teplicích. Jak jsem teď zjistil v Telči, kde jsem náhodou byl poprvé v životě. Ono to není dokonce ani jenom v České republice, ale to není podstatné. Kampaň se dělá celoživotní prací. Třikrát jsem byl zvolen senátorem, šestkrát primátorem, takže jisté zkušenosti z politiky mám. Ale hlavně pro mě - na rozdíl od mnohých politiků – je volební kampaň to nejkrásnější období mého politického života.

A chcete si ji užít i na té úrovni volby hlavy státu? 

To já si užívám neskutečně. Jinak bych šel přece do penze, já už nepotřebuju nic dělat. Jenže ta komunikace s lidmi je naprosto úžasná, fascinující.

Takže když to shrneme: Vy teď máte devatenáct podpisů senátorů, stačí vám deset, takže to vlastně máte skoro dvakrát tolik na to, abyste mohl předložit oficiální registraci na prezidenta. Kdy se rozhodnete, zda tenhle krok uděláte, nebo zda ty podpisy zůstanou v šuplíku? 

Je to úplně jednoduché: Bude to v den vyhlášení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny.

Na jejich výsledcích záleží? 

Záleží, samozřejmě. Protože neúspěšní kandidáti shledají, že by mohli být prezidentem, a je možné, že se mezi nimi objeví někdo, před kým já se ukloním, smeknu, řeknu: „Jo, to je on!“.

Kdo by to mohl být z těch kandidátů, co mohou být neúspěšní? 

To já v tuhle chvíli nevím. Nikdo není ve své zemi prorokem. Tady je lidí, kteří by to mohli být, ale dělají něco jiného, nebo je to nebaví, nezajímá je politika, ale schopnost na to to dělat by měli. Ono český prezident není zase nic tak mimořádného. On prakticky nemá žádné pravomoci. Je to takový hodný strejda, který tady je od toho, aby lidem dodával optimismus. Ty jeho pravomoci… Jak jsme udělali přímou volbu, tak jsme je jaksi zapomněli upravit…

Takže v den vyhlášení výsledků voleb se rozhodnete… Zatím tedy neumíte popsat ty výsledky, které by napovídaly tomu, že kandidovat budete, či nebudete. 

V tuto chvíli vůbec.

Třeba vyhraje Andrej Babiš… 

…to je skoro na hranici jistoty.

Ale to samo o sobě pro vás není tím impulsem pro kandidaturu? 

On nevyhraje tak, jak si myslí, nicméně bude mu to stačit. Teď nejnovějším kandidátem na vicepremiéra je Jiří Čunek, jak jsem se včera dozvěděl z jeho výroků, kdy řekl, že s Babišem by to šlo.

To by ho asi musela nominovat KDU-ČSL, ne? 

Tak pokud Andrej Babiš vyhraje a nabídne zrovna KDU-ČSL vicepremiéra, tak KDU-ČSL neodmítá účast v žádné vládě, že? Tak to je jedna možnost.

Teď jsme odbočili od našeho tématu. 

Ale ono to souvisí.

Minule kandidovat odmítal, „měl soudnost”

Pane senátore, říkal jste, že český prezident je takový strejda, který má promlouvat k lidem… 

Tak to je nadsázka, samozřejmě.

Nicméně už před pěti lety se v ústecké ODS objevila úvaha, že byste byl tím správným kandidátem na prezidenta - a vy jste tehdy řekl: „Lidé by měli být soudní a nedělat to, co neumějí. Já mám trochu jinou představu o prezidentovi, třeba by měl mluvit plynně třemi, čtyřmi jazyky. Já se sice domluvím anglicky, německy, rusky, ale ne tak, abych se mohl bavit o činnosti ústavně-právního výboru.“ Dneska mluvíte o hodném strejdovi. Co se změnilo? Váš pohled na prezidenta, nebo jste ztratil soudnost? 

Ani jedno, ani druhé. Já si to velmi dobře pamatuju. Tehdy byla úplně jiná situace, teď je také úplně jiná situace. Hlavní věc, která se změnila, je, že svoboda tady dostává takové rány! A kdyby nic jiného, tak ten hodný strejda by mohl vetovat všechny zákony, které směřují proti lidské svobodě. Kdybych byl dnes prezidentem, tak ze Senátu zákony, které byly přijaty minulý týden, tak by byly zavetovány možná tři nebo čtyři.

Vy byste šel proti vůli zákonodárného sboru? 

Pozor, to je legitimní právo prezidenta!

Já vím, že to je jeho právo. Ale Parlament dává svou většinou najevo nějakou vůli, která zase odráží názory ve společnosti. 

Myslíte, že bych mohl podepsat zákon, který dělá z inspektorů České obchodní inspekce agenty?

Takže byste šel proti rozhodnutí Parlamentu, pokud by bylo v kolizi s vaším názorem? 

Jenom tam, kde by to ohrožovalo svobodu. Absolutně bych nešel proti vládě v zahraniční politice, protože to jaksi není hlavní poslání prezidenta v našem politickém systému.

Chtěl byste, aby byl v těchto prezidentských volbách poražen Miloš Zeman? 

Ne, to vůbec. To je právě to, že v tom si vůbec nerozumíme. To je cíl jiných kandidátů. Můj cíl není nikoho porážet.

Ale vy jste říkal, že společnost je rozdělená a že s tím tento prezident nic nedělá. 

Ale když jdu do prezidentských voleb, tak tam nejdu proto, abych někoho porazil. Já tam jdu vyhrát.

Ale chcete vyhrát stylem, že pokud bude kandidovat někdo jiný a vám se bude líbit, tak vy do toho ani nepůjdete. Takže zatím to není tak, že chcete vyhrát.

Ne, ne. Kdybych do toho šel, tak chci vyhrát.

Moje otázka zněla, jestli chcete, aby už Miloš Zeman nebyl příštím prezidentem? Vy na to neumíte odpovědět? 

Já jsem kdysi i jemu řekl, že člověk může také kandidovat proto, aby někdo nebyl zvolen. To je také politická strategie.

Ubrat mu hlasy. 

Ano. To je tak. Mě nikdo nedonutí dělat negativní kampaň. Neřeknu o ostatních ani slovo, dokonce ani o Miloši Zemanovi. Není cílem mojí kampaně vyhrávat na tom, že pošpiním toho druhého. To je bohužel u nás zvykem.

Na Zemanovi mi vadí vulgarity

Jste zároveň dlouholetým senátorem a čelným představitelem ODS. A ODS ústy svého předsedy Petra Fialy dlouhodobě říká, že cílem strany je v prezidentských volbách postavit nebo podpořit takového kandidáta, který bude mít šanci porazit Miloše Zemana. Proto se ptám, jestli byste ho chtěl porazit. 

To je možné, ale já si myslím, že správná věta je vyhrát.

A na to neumíte odpovědět, zda tedy i vaším cílem je porazit Miloše Zemana? Že je tak špatným prezidentem, že ODS chce, aby byl poražen?

Špatným prezidentem byl svého času Václav Havel, dneska samozřejmě podobně špatným prezidentem byl Václav Klaus, který řekl, že svítí sluníčko, tak ti, co ho nenáviděli, říkali, že je mlha. A podobně je to u Miloše Zemana, který u těch, co ho nenávidí z principu, tak ať řekne cokoliv, tak je to špatně. Já k němu takhle nepřistupuju. Co říká a nelíbí se mi to, tak to řeknu.

Co se vám nelíbí? 

No, například ty jeho vulgarity, které jsou podle mého názoru za zbytečnou hranou.

Jeho podpora Rusku a Číně, ta je vám sympatická? 

To je to, kde s ním nesouhlasím. Ale na druhou stranu stejným dechem říkám, že s Ruskem se musí vyjednávat, s Čínou se musí vyjednávat. A vadí mi nejnovější pokrytectví Evropské unie, kdy Donald Trump zavedl nové sankce proti Rusku, ale protože zasáhly Nord Stream a zájmy Evropské unie, tak Brusel je vyděšený. A takový pokrytecký přístup se mi nelíbí.

Řada lidí vás v lecčems s Milošem Zemanem srovnává: prořízlá ústa, provokace, někdy vtipy na hranici urážek. Vzpomínám si, když jste v Senátu projednávali zákoník práce, sexuální harašení, a vy jste říkal, že to je problém neukojených feministek, které nikdy nikdo ohrožovat nebude. To si jistě pamatujete. 

Ale to není nic urážlivého.

Ale leckoho to urazilo. 

Stejně tak běžně používám výrazu Marksová Engelsová, přestože s paní ministryní mám velmi přátelský vztah.

Jenom říkám, že vy jste v tomhle podobný Miloši Zemanovi. Tak mě napadá, jestli byste mu svou kandidaturou nemohl ubrat část jeho voličů. A vlastně ho tím poškodit. A vlastně ho tím možná nepustit do druhého kola. Není to vaše taktika? 

Ale to není moje taktika, ale to, že ten, kdo bude chtít zvítězit, musí ubrat Zemanovi voliče, je přeci evidentní.

Ale je to taktika v souladu s vyjádřením předsedy ODS: „Naším cílem je porazit Miloše Zemana.“? Jestli jste do téhle akce nebyl de facto poslán s cílem ubrat Zemanovi hlasy? 

Ne, vůbec ne. To je jedna z verzí. Ale znova opakuji, pro mě negativní kampaň je nepřijatelná i za cenu totální prohry. Ve svém věku si to také už můžu dovolit. Té negace je tady tolik, a všeobecné, že je lepší negaci nechat na pokoji. Bude to strašně těžké, stačí se podívat, co se děje s těmi už jakoby potencionálními kandidáty. Jeden StB, druhej StB…

Myslíte to, že se na ně vytahuje, respektive vymýšlí špína…

To není můj styl.

Nedělám nic, o čem neví šéf ODS

Probral jste vaši kandidaturu přímo s vedením ODS?  

S Petrem Fialou jsem ji samozřejmě probral.

A souhlasí? 

Nedělám žádné kroky, o kterých by on nevěděl.

Dá se říct, že jste oficiálním potencionálním kandidátem ODS? 

Ne, nedá.

Zatím je to tedy sólová akce? 

Ne, není to sólová akce. ODS jasně řekla ústy Petra Fialy, že teď se soustředí - a to je naprosto správná taktika – na co nejlepší výsledek ve volbách do Poslanecké sněmovny. To je teď stěžejní pro ODS, aby se udržela a aby se dostala z toho takzvaného dna k výraznému dvoucifernému výsledku. A prezidentské volby jsou v tomto případě až bé.

Pane senátore, děkuju vám za rozhovor. Myslím, že má smysl v něm pokračovat, až budou vyhlášeny výsledky do Poslanecké sněmovny a vy budete moci říct, zda je vaše kandidatura míněna vážně. 

Přesně tak. Děkuji.

Reklama

Doporučované