Hlavní obsah

Jetřichovická Mariina vyhlídka bude mít nový altán

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na Mariině vyhlídce u Jetřichovic na Děčínsku, kam přes léto proudily denně i stovky turistů, bude nový altán. Ten starý zchátral a v posledních dvou letech byl uzavřen pro veřejnost.

Článek

Panoramatické pohledy na Národní park České Švýcarsko si budou muset turisté na několik měsíců odpustit. Kvůli obnově altánu na Mariině vyhlídce bude přístup nahoru uzavřen, příchozím se opět naskytne nejdříve v prosinci.

Práce na vyhlídce začaly 7. září. „V první fázi bude demontován a snesen dřívější altán, v dalších krocích pak bude provedena úprava vrcholové plošiny tak, aby na ni mohl být umístěn altán nový,“ uvedl mluvčí parku Tomáš Salov. Kvůli obtížným terénním podmínkám a demontáži například zábradlí, budou vrchol Mariiny vyhlídky a přístupová cesta od odbočky z červeně značené turistické trasy po celou dobu prací uzavřeny. Správa Národního parku České Švýcarsko proto doporučuje návštěvníkům nedaleké alternativní cíle, kterými jsou Vilemínina stěna nebo skalní hrádek Falkenštejn.

Současný altán na Mariině vyhlídce pochází z roku 2006, kdy byl obnoven po požáru dřívější vrcholové chatky v roce 2005. Vstup do altánu byl uzavřen v roce 2018 poté, co byla zjištěna rozsáhlá hniloba nosných trámů. Nový altán bude mít trvanlivější konstrukci, která bude ocelová a bude obložená dřevěnými prvky. Vzhledově se altán přiblíží historickému stavebnímu slohu využívanému v regionu pro podobné stavby, dodal mluvčí.

Reklama

Doporučované