Hlavní obsah

Jihlava chce zakázat zábavní pyrotechniku v historickém centru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihlava chce zakázat používání zábavní pyrotechniky v městské památkové rezervaci. Pokud novou místní vyhlášku schválí 17. prosince jihlavští zastupitelé, začne platit už koncem tohoto roku. Nejde o zákaz ohňostrojů.

Článek

Omezení pyrotechniky se také bude týkat jen veřejného prostoru. „Vnímáme, že si v centru lidé stěžují na to, že se tady bouchají dělobuchy a že je to nepříjemné a nebezpečné,“ řekla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Vyhláška by podle ní přispěla k omezení hluku a světelného smogu i kolem Vánoc a oslav na přelomu roku. Ohňostroje město zakazovat nebude. „Protože ohňostroje a volně dostupná zábavní pyrotechnika, to jsou dvě různé věci,“ řekla primátorka.

Zákaz používání pyrotechniky se má týkat jen historického centra, kde je podle primátorky také díky kamerovému systému a častějším hlídkám strážníků největší šance vymáhat dodržování tohoto nařízení. „Kdybychom to dali na celé území města, tak to nestihneme kontrolovat,“ uvedla.

Letošní novoroční ohňostroj chtěla Jihlava původně nahradit videomappingem, téma této projekce na náměstí se mělo týkat hudebního skladatele Gustava Mahlera. Potřebné peníze na to město uvolnilo zkraje minulého měsíce s tím, že pokud promítání neumožní vládní opatření proti epidemii, může se konat jindy. Město teď na Nový rok nechystá ani promítání, ani ohňostroj, protože by se kvůli tomu na náměstí mohlo sejít i několik tisíc lidí. „A to si prostě nemůžeme dovolit,“ uvedla Koubová.

V příštím roce je podle Koubové možné, že nějaké ohňostroje v Jihlavě budou. „Chceme je namíchat s videomapingem, chceme používat oboje. Myslíme si, že obě varianty jsou pěkné a mají něco do sebe,“ uvedla primátorka.

Reklama

Doporučované