Hlavní obsah

Jihlava postaví adrenalinové sportoviště pro bikery

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihlava bude mít do léta nové adrenalinové sportoviště pro bikery, takzvaný pumptrack, což bude stát přibližně 3,5 milionu korun. Podle radnice to bude jeden z největších pumptracků v Česku.

Článek

Hlavní asfaltová část bude měřit 320 metrů a bude obsahovat zrcadlený okruh umožňující závody ve dvojici. Tím bude nové sportoviště unikátní. „Žádný pumptrack obdobných rozměrů zatím v ČR není určený k paralelní jízdě dvojic,“ uvedl náměstek primátorky Petr Ryška (ODS). Na hřišti bude možné pořádat závody na kolech, skateboardech nebo koloběžkách. „Jeho součástí bude i 65 metrů dlouhý dětský okruh, na který budou moci děti na odrážedlech či úplní začátečníci,“ doplnil.

Pumptrack obsahuje trasy s terénními nerovnostmi a zatáčkami, kde jezdci na kole místo šlapání používají jako hnací sílu „pumpování“, tedy pohyb nahoru a dolů. V jihlavském rekreačním areálu Český mlýn začne jeho stavba v pondělí. Nové hřiště se napojí na páteřní cyklostezku u řeky Jihlavy. Město tam zároveň nechá za 800 tisíc korun udělat veřejné osvětlení, které bude sloužit i sousednímu skateparku.

Na pumptrack přispěje městu Kraj Vysočina. Krajští zastupitelé ale vloni schválili dotaci až napodruhé a místo požadovaných 1,65 milionu korun odsouhlasili 1,32 milionu Kč. Při prvním květnovém hlasování o této dotaci někteří zastupitelé Vysočiny uváděli, že kraj musí šetřit kvůli epidemii. Předtím kraj podpořil vznik pumptracků v Novém Městě na Moravě a v Telči.

Reklama

Doporučované