Hlavní obsah

Jihlava znovu požádá kraj o dotaci na adrenalinové sportoviště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Jihlava znovu požádá kraj o dotaci na adrenalinové sportoviště zhruba za 3,5 milionu korun, takzvaný pumptrack.

Článek

Uvedla to primátorka Karolína Koubová poté, co ve středu jihlavské zastupitelstvo rozhodlo o zařazení této akce do městského rozpočtu. Zastupitelé kraje dotaci 1,65 milionu korun na tento projekt v úterý o dva hlasy neschválili, přestože jim to doporučila krajská rada.

„Mě to trošku mrzí, protože celá iniciativa okolo pumptracku byla iniciativa kraje, který vyzval město, aby se připojilo,“ řekl náměstek primátorky Petr Ryška, který žádost o dotaci krajské samosprávě poslal.

K žádosti Jihlavy se v úterý vyjadřovali různě i členové krajské koalice. Podle některých by nový areál prospěl cestovnímu ruchu, zvlášť v situaci, kdy kvůli koronaviru budou Češi zůstávat víc doma, podle jiných kraj musí kvůli poklesu příjmů šetřit. Některým zastupitelům vadilo to, že kraj projednává projekt o den dřív než samo zastupitelstvo Jihlavy. Ryška dnes řekl, že tento posun způsobila opatření vyvolaná epidemií koronaviru.

Pumptrack obsahuje trasy s terénními nerovnostmi a zatáčkami, kde jezdci na kole místo šlapání používají jako hnací sílu „pumpování“, tedy pohyb nahoru a dolů. Kromě bikerů by jihlavské sportoviště mělo sloužit i k jízdě na skateboardu, in-line bruslích a koloběžce. Obsahuje i dětský okruh.

V jihlavském rekreačním areálu Český mlýn by měl podle údajů města vzniknout jeden z největších pumptracků v republice s dráhou dlouhou 320 metrů. Dráhu mají tvořit dva zrcadlové okruhy umožňující poměřování rychlosti dvojici jezdců.

„Na sportoviště má město připravenou studii a zadávací podmínky na dodavatele stavby,“ uvedla Alena Kottová z městského odboru rozvoje. Zařazení investice do letošního městského rozpočtu dnes jihlavští zastupitelé schválili 34 hlasy, proti byl jen jeden zastupitel.

Reklama

Doporučované