Hlavní obsah

Jihlavská zoo měla o prázdninách rekordní návštěvnost, přišlo 171 500 lidí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V červenci branami jihlavské zoo prošlo 93 500 lidí a v srpnu dalších téměř 78 tisíc. Jsou to nejvyšší počty v těchto měsících v historii zoo, i přes přijatá hygienická opatření a omezení související s koronavirovou epidemií.

Článek

Pro výlet do zoo bylo v létě příjemné počasí a lidem po omezeních a uzávěrách způsobených epidemií chybělo vyžití. „A velká část lidí dala pravděpodobně přednost dovolené nebo alespoň výletům v tuzemsku oproti zahraničnímu cestování,“ uvedl mluvčí zoo Martin Maláč.

Vysoká letní návštěvnost v Jihlavě pomáhá snižovat schodek způsobený nařízeným uzavřením zoologických zahrad v prvních měsících roku. Jihlavská zoo přivítala první letošní návštěvníky až 12. dubna. Od té doby do konce srpna se tam vystřídalo skoro 276 900 lidí. V porovnání s úspěšnými roky před epidemií je zatím podle mluvčího letošní počet prodaných vstupenek ke stejnému datu nižší o 10 tisíc až 13 tisíc. Zároveň uvedl, že letní sezona v zahradě ještě nekončí a nemění se ani otevírací doba.

„To znamená, že do zoo se návštěvníci dostanou do 18:00 a poté mohou v zoo setrvat ještě klidně další hodinu až dvě,“ uvedl Maláč. Vzhledem k tomu že se dny budou zkracovat, to dává možnost vidět v akci zvířata, která jsou aktivní za soumraku a v noci.

Mimo pondělky také pokračují letové ukázky dravců a sov. Velkým lákadlem jsou i mláďata, dvě mají levharti celjonští. „Zdárně prospívají a rostou a co nevidět budou doprovázet svoji matku i do venkovního výběhu,“ řekl mluvčí zoo.

Vloni návštěvnost jihlavské zoologické zahrady kvůli epidemii klesla asi o třetinu, přišlo 221 700 lidí. Letošní počet už je vyšší. Zavřeno muselo být minulý rok v zoo po celkem 110 dní. V roce 2019 prošlo branami zoologické zahrady 346 600 lidí, což je zatím její nejlepší roční návštěvnost.

Zoologická zahrada je příspěvkovou organizací města Jihlava. Zookoutek, který byl předchůdcem zoo, vznikl v roce 1957 a postupně se rozrůstal. Statut zoologické zahrady mu udělilo ministerstvo kultury v roce 1982.

Reklama

Doporučované