Hlavní obsah

Jihočeská filharmonie natáčela v rouškách na zřícenině Pořešín

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeská filharmonie natáčela dnes na zřícenině hradu Pořešín klip ze série, která by měla podpořit zájem turistů o jižní Čechy.

Článek

Orchestr tak chce pomoci cestovnímu ruchu v kraji, jemuž kvůli koronavirové epidemii chybí turisté. Muzikanti, jichž bylo 23, hráli závěrečnou část z muzikálu Balada pro banditu, písničku Zabili, zabili. Měli roušky i ochranné štíty. Minulý týden natočili první část Vivaldiho jara na hradu Dívčí kámen, další hudbu budou nahrávat na zámku Kratochvíle, hradě Kuklov i u lipenského jezera.

Orchestr chce vytvořit cyklus záznamů z méně známých jihočeských památek. „Upozornit na turistické cíle, které letos získávají na větším významu, vzhledem komu, že se nejezdí do ciziny. V létě chceme hrát v těchto prostorech. Orchestr je rád, že se něco děje, protože není přirozené, aby lidé seděli doma. Ti lidé se rádi vidí a vybrali jsme krátké skladby, aby se to dalo v přírodní verzi zahrát bez not a větších souher,“ řekl dnes ČTK ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Filharmonie se také podílela na filmu Balada pro banditu od Vladimíra Morávka, který se točil na ukrajinské Koločavě. S Baladou pro banditu vystoupí i 24. září na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově.

Příprava muzikantů byla podobná, jako když se chystají na koncert. Stále cvičí, i když teď byli doma, protože koncerty jsou zrušené. „Člověk musí být pořád připraven. Nevěděli jsme, kdy přesně nastoupíme do práce. Na Baladu je to tady ideální. Těšíme se, i po té době, máme do toho větší chuť, je to vítaná změna,“ řekla ČTK violoncellistka Soňa Zavřelová. Baladu pro banditu měl hrát orchestr na Pořešíně již loni, ale pršelo.

Dirigenta Patrika Červáka hrad inspiruje. „A byl by inspirující i v době, která by se dala nazvat jako normální. Práce se v těchto místech neliší od výkonu v koncertních sálech. Stále musím být pro všechny viditelný, gesta musí být zřetelná. Jediný rozdíl je v tom, že máme roušky, takže nemůžu vidět výrazy hráčů, jsme omezeni pouze na oční kontakt. Také je něco jiného, když orchestr hraje pospolu a když musíme být odděleni dvoumetrovým rozestupem. Hrát pod širým nebem je ale krásný a inspirující zážitek a Balada tady moc hezky vynikne,“ řekl ČTK Červák.

Jihočeská filharmonie již před několika týdny natočila video, v němž se někteří hráči připojili ke společnému zpěvu písně Není nutno, na podporu lidí v době pandemie. Záznamy z památek umístí orchestr na svůj web a poskytne je i Jihočeské centrále cestovního ruchu.

Jihočeský kraj, který je zřizovatelem orchestru, mu dal letos provozní příspěvek 45,3 milionu korun. Jihočeská filharmonie, která vznikla v roce 1981, odehrála předloni 162 koncertů a měla 1378 předplatitelů. V roce 2018 navštívilo její koncerty 25.239 lidí. Vyplývá to z výroční zprávy.

Reklama

Doporučované