Hlavní obsah

Sobotka odmítá výzvu, aby se vzdal mandátu. Nenechám se zastrašit funkcionáři

Sobotka by se měl vzdát mandátu. Ve straně končí Tejc a NovotnýVideo: Tereza Nováková

 

Reklama

Zástupci jihomoravské ČSSD vyzvali Bohuslava Sobotku, aby se vzdal svého poslaneckého mandátu. Ve straně končí Tejc i Novotný.

Článek

Krajská konference jihomoravské ČSSD vyzvala dnes v Břeclavi dosluhujícího premiéra Bohuslava Sobotku, aby rezignoval na svůj poslanecký mandát kvůli špatnému výsledku voleb, který jihomoravská ČSSD v usnesení označila za debakl.

Hlavní politickou odpovědnost za něj podle krajské ČSSD nese Sobotka. Text usnesení přečetl na sjezdu člen krajského výboru strany Pavel Blažík, jenž jej přednesl po poradě s členy brněnské městské ČSSD. „Výsledek voleb nelze označit jinak než jako debakl. Pokud sociální demokracie má pomýšlet na budoucí zlepšení, musí radikálně změnit své vystupování, svoji politiku a svoje vrcholné představitele,” řekl novinářům na sjezdu Blažík.

Sobotka výzvu odmítl. Cítí se zavázán preferenčními hlasy voličů a nenechá se podle svých slov zastrašit ani odradit předem organizovaným nátlakem několika brněnských funkcionářů, sdělil večer premiér ČTK.

Pro Sobotkovu rezignaci hlasovalo 78 zástupců jihomoravské ČSSD, proti tomuto usnesení jich bylo 33, 14 se zdrželo hlasování, řekl ČTK tajemník krajské ČSSD Michal Škerle.

Definitivní rozloučení s ČSSD

Bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc dnes oznámil, že po 20 letech odchází ze strany. Odchod zdůvodnil tím, že širší vedení sociální demokracie odmítlo odpovědnost za debakl v říjnových volbách a neumožní změnu politiky ČSSD. Tejc rozhodnutí zveřejnil na svém twitterovém účtu.

Tejc není jediným, kdo ze strany odchází. Server Aktuálně.cz uvedl, že náměstek ministra průmyslu a mostecký zastupitel Karel Novotný, který přirovnal na Facebooku Romy k medúzám, rovněž odchází z ČSSD.

Náměstek serveru řekl, že odchází z ČSSD, ale do jiné strany nebude přestupovat. „Jsem ještě zastupitelem a radním v Mostě, ten mandát dokončím, ale poté už se nechci politicky angažovat. Budu se věnovat odborným záležitostem a tomu, co mě baví,” uvedl. Zda jeho odchod ze strany souvisí se zmíněným rasistickým výrokem, říci podle serveru nechtěl.

Reklama

Doporučované