Hlavní obsah

Jihomoravské muzeum ve Znojmě získalo velkomoravský železný kotel

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Po několikaletém restaurování se do sbírek Jihomoravského muzea ve Znojmě dostal železný kotel z velkomoravského období. Archeologové jej našli před třemi lety v Hradišti u Znojma, kde bývalo velkomoravské sídliště.

Článek

„Lidé jej uvidí zhruba do konce října v mázhauzu Domu umění,“ uvedla mluvčí muzea Renata Hurníková.

Kotel z nýtovaných plátů má průměr 80 centimetrů a obsah až 120 litrů. Výzkum, při němž kotel archeologové objevili, byl záchranný před stavbou domu. V době Velkomoravské říše, jejíž historie se datuje do 9. století, byla v místě dřevohlinitá hradba, u jejíž paty byl zasypaný sklípek. V něm archeologové našli kotel dnem vzhůru a pod ním uschované mlýnské kameny a keramické nádoby.

Na jeho záchraně a restaurování se podílely Ústav archeologické památkové péče Brno a Národní památkový ústav ve spolupráci s Archeologickým ústavem Akademie věd v Brně. Odborníci nejprve zjistili stav kotle a technologické řešení, zkoumali jej rentgenem, poté jej odsolili, vysušili a vyčistili a následně natřeli roztokem, který brání další korozi, a ještě vrstvou ochranného laku.

Archeologické výzkumy v Hradišti začaly už koncem 19. století a pokračovaly s různými přestávkami i ve 20. století. Systematický a nepřerušený výzkum se v místě dělá od roku 1986 pod vedením katedry historie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity.

Reklama

Doporučované