Hlavní obsah

Jihostroj letos zvýší svým zaměstnancům mzdu o čtyři procenta

Foto: Getty Images

České Budějovice.

Reklama

Zaměstnancům firmy Jihostroj, která ve Velešíně vyrábí hydraulické prvky a letecké díly, se letos plošně zvýší mzda o čtyři procenta. Vyplývá to z nové kolektivní smlouvy mezi odbory a vedením firmy.

Článek

Průměrná hrubá mzda v Jihostroji je ještě o 36 000 korun vyšší, průměrná hrubá dělnická mzda se blíží 30 000 Kč. Nová kolektivní smlouva zaručuje desetiprocentní zvýšení tarifních mezd. Šest procent však bylo převedeno z pohyblivé složky, takže reálný růst mezd představuje čtyři procenta.

Dohoda ovšem zaručuje zaměstnancům větší jistotu vyššího stabilního příjmu. „A to byl také hlavní důvod toho, proč jsme se v současné nejisté době společně rozhodli jít cestou plošného zvýšení tarifních mezd na úkor částečného zkrácení pohyblivé složky mzdy,“ upřesnil Jiří Řihout, předseda základní organizace odborového svazu KOVO v Jihostroji.

Firma měla za loňské první pololetí tržby 386 milionů Kč a provozní zisk 45,5 milionu. Výsledky v souvislosti s koronavirem tak hodnotila kladně. Účetní uzávěrku za celý rok 2020 zatím společnost nezveřejnila. Jihostroj zaměstnává zhruba 450 pracovníků v kvalifikovaných dělnických, technických a správních profesích. Dlouhodobě vykazuje minimální fluktuaci pracovníků.

„Jsme společností s velkou mírou vysoce kvalifikované práce v oboru přesného strojírenství. Nespoléháme na levnou zahraniční pracovní sílu. Navýšení mzdy je tak určitě i signálem, že si svých zaměstnanců vážíme a chceme si je udržet. Jejich spokojenost je pro nás proto nesmírně důležitá,“ sdělil Hynek Walner, vedoucí úseku Perspektivy a marketing velešínského Jihostroje.

Reklama

Doporučované