Hlavní obsah

Průzkum: Průmyslové firmy skončí v zisku, na očkování čekají jako na spásu

Foto: David Jancik, Shutterstock.com

Automobilkám se propadly zisky. Ilustrační snímek z mladoboleslavské továrny Škoda Auto.

Reklama

Koronavirová krize zasáhla nejvíce automobilový průmysl. Velké ztráty jsou i ve sklářském průmyslu a strojírenství. Celkově ale většina firem skončí za loňský rok v plusu. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy.

Článek

Průzkumu se na konci ledna zúčastnilo 162 průmyslových podniků. Osmnáct procent z nich byly podniky do 50 zaměstnanců, dále dvě pětiny středních firem do 250 pracovníků a dalších více než 40 procent velkých firem s více než 250 zaměstnanci.

Z šetření vyplynulo, že na vyšší, nebo plánovaný zisk dosáhne 45 procent firem. To překračuje původní očekávání, která věštila český podnikům mnohem větší propad.

Nižší zisk, než plánovaly, má potom 37 procent podniků. Tuto možnost zodpověděli zástupci každé druhé velké firmy. Jednalo se hlavně o zástupce automobilového průmyslu, kde nižší než plánovaný zisk hlásí 63 % firem.

Bez zisku nebo ve ztrátě pak bude asi 12 procent účastníků průzkumu.

Nejvíce ztrátových firem se v roce 2020 objevilo ve strojírenství a sklářském průmyslu. Právě v něm čeká pokles zisku podle průzkumu až polovina všech podniků.

Ještě větší problémy pak čekají firmy z chemického průmyslu. Dvě třetiny z nich na začátku roku hlásí hlavně problém s nedostatkem zakázek.

Růst naopak v roce 2021 čekají hlavně firmy v automobilovém průmyslu.

Propouštět se nechystáme, zní z firem

Pozitivní zprávou je, že se jen malé procento podniků chystá propouštět. Pro se vyslovilo jen osm procent dotázaných, obvykle půjde o pět procent zaměstnanců.

I přes přetrvávající restrikce a omezení naopak velká část firem hlásí stálý nedostatek pracovníků.

„Téměř třetina firem hlásí, že jim zaměstnanci chybějí a chystají se najímat nové pracovníky. Týká se to hlavně velkých a středních firem, zejména těch z automobilového průmyslu,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Pro udržení klíčových zaměstnanců v loňském roce využila třetina firem program Antivirus, kterým jim pomohl s kompenzací mezd. V letošním roce už tuto formu pomoci využívá jen polovina z nich. Nejvíce program využívaly firmy z automobilového průmyslu, a to ve více než 80 procentech dotázaných.

Místo propouštění se naopak firmy obracejí k investování. Původně pesimistické výhledy velká část z nich už zažehnala. Škrtat v investicích se chystá asi třetina podniků. Více než v minulém roce či dokonce v předpandemickém roce 2019 má v plánu investovat 37 procent firem. Další třetina firem pak dá na investice stejně peněz jako vloni.

„Firmy už nejsou tak pesimistické ohledně investic jako v roce 2020. Vloni v červnu v našem průzkumu ještě skoro polovina firem tvrdila, že svoje investice na letošní rok omezí. Teď už jsou ale optimističtější. Řada podniků navíc pochopila, že díky investicím – především do Průmyslu 4.0 nebo digitální transformace – může být vůči dalším krizím odolnější,“ podotýká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Problém podniky vidí v ekonomické situaci obchodních partnerů. Až 43 % firem zaznamenalo mezi svými obchodními partnery případy, kdy firmy nejsou schopny plnit závazky, nebo už vyhlásily insolvenci.

Očkování pro byznys jako světlo na konci tunelu

Přes 90 procent firem má kvůli koronavirové karanténě každého desátého zaměstnance doma. Stejné je to s podílem zaměstnanců, kteří jsou doma s dětmi kvůli uzavřeným školám.

Většina firem si myslí, že rychlé proočkování populace povede ke zrušení protiepidemických opatření. Téměř dvě pětiny firem doufají, že očkování sníží nemocnost mezi zaměstnanci. Čtyřicet procent podniků bude zaměstnancům aktivně doporučovat očkování. O něco menší část firem je dokonce připravena očkovat zaměstnance u svých poskytovatelů zdravotní péče.

Reklama

Doporučované