Hlavní obsah

Jindřich Forejt nejdřív skončil na Hradě, teď poslal výpověď i na Ministerstvo zahraničí

Reportér Václav Dolejší o Jindřichu Forejtovi.

 

Reklama

Bývalý prezidentův protokolář Jindřich Forejt nenastoupí na Ministerstvo zahraničí. Tím se nejspíš také uzavírá jeho možná kariéra diplomata.

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí obdrželo koncem roku 2016 písemnou žádost Jindřicha Forejta o ukončení jeho služebního poměru na ministerstvu," uvedla dnes odpoledne mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Státní tajemník ministerstva Forejtově žádosti vyhoví a jeho služební poměr tak ukončí k 2. lednu 2017. Tímto dnem přestane být Jindřich Forejt zaměstnancem Ministerstva zahraničí, nebude tedy veden v evidenci zaměstnanců tohoto úřadu. O Forejtovi dosud mluvil prezident Miloš Zeman jako o možném velvyslanci ve Vatikánu. I tato možnost se pro Forejta uzavírá, a to hlavně proto, že se po skandálu s videonahrávkou vzdal své bezpečnostní prověrky od Národního bezpečnostního úřadu.

Forejt pracoval jako ředitel protokolu prezidentské kanceláře a začátkem prosince se po skandálu s natočeným videem, které ho zachycovalo ve velmi choulostivých situacích, rozhodl na svůj post rezignovat. Oficiálním důvodem odchodu z Hradu byly zdravotní a osobní důvody.

Vzhledem k tomu, že byl Forejt pro své působení na Hradě „zapůjčen" z Ministerstva zahraničí, se dalo očekávat, že by se po ukončení svého angažmá v prezidentské kanceláři mohl vrátit do Černínského paláce. Tím, že odeslal žádost o ukončení služebního poměru, ale tato varianta padla.

Reklama

Doporučované