Hlavní obsah

Jobsova zapíraná dcera vydává memoáry: Smrdíš jako záchod, byla poslední věc, kterou jí měl otec říci

Reklama

Dcera Steva Jobse se netají tím, že její vztah s otcem byl složitý. O vzpomínkách na něj plánuje vydat memoáry. Očekávané datum vydání biografie je 4. září 2018.

Článek

Lisa Brennan-Jobsová, dcera slavného vývojáře a zakladatele firmy Apple Steva Jobse, vzpomíná ve své knize na zesnulého otce a popisuje jejich napjatý vztah na sklonku jeho života. Kniha o Jobsově životě z pohledu jeho dcery má vyjít 4. září.

Jelikož se Steve Jobs k otcovství po jejím narození nepřiznal, nikdy ji podle ní jako dceru nepřijal. „Na jednom z našich posledních setkání mi při objetí na rozloučenou řekl, že smrdím jako záchod,” tvrdí Lisa ve své knize. Tento incident se udál tři měsíce před jeho smrtí v říjnu 2011 v jeho sídle v Kalifornii, píše irská verze webu The Independent.

Byla jsem pouze přítěží

Lisa se narodila v roce 1978 do nestabilního pětiletého vztahu Steva Jobse s Chrisann Brennanovou. Několik dnů po jejím narození začal tvrdit, že dítě není jeho. Ve školním věku ji ale navštěvoval v průměru jednou za měsíc.

Jobs se soudil o placení výživného, tvrdil, že není plodný a že jeden z jeho prvních počítačů pojmenovaných „Lisa” není jmenován po jeho nepřiznalém potomkovi.

„Pro něho jsem byla pouze přítěží a překážkou na jeho cestě na vrchol, moje narození se nehodilo k příběhu velikosti a ctnosti, který chtěl sám pro sebe. Moje existence mu tyto záměry zkazila,” píše Lisa.

Otcovství Steva Jobse se potvrdilo v roce 1980. Výsledky testů byly přesné na 94,4 procenta. V době jejího dospívání navštěvovala otce v jeho domě v Los Angeles. Když ji vezl domů ve svém Porsche, zeptala se ho, jestli jí ho daruje, až si koupí nové. „V žádném případě, rozumíš? Nic nedostaneš,” odpověděl. V tu dobu nevěděla, jestli se jeho výrok vztahuje pouze na zmiňované auto nebo na dědictví jako takové.

Po Jobsově smrti zdědila jmění

Po jeho smrti ale údajně zdědila několik milionů dolarů, přesná částka není známa. Jestli jí Jobs zanechal podíl z jeho těžce budovaného impéria, není také známo.

Lisa tvrdí, že svého otce navštěvovala každý měsíc v posledním roce jeho života, kdy mu byla diagnostikována rakovina slinivky. „Začínala jsem vzdávat možnost nějakého smíření, ale stejně jsem se stále vracela,” říká Lisa.

Dále popisuje, že pravidelné návštěvy pro ni postupem času byly spíše břímě. „V posledních měsících to pro mě byla spíše obtíž,” popisuje Lisa poslední chvíle před Jobsovou smrtí.

Rodinné vztahy Steva Jobse byly už i zfilmovány v roce 2015 režisérem Danny Boylem ve filmu „Steve Jobs”.

Reklama

Doporučované