Hlavní obsah

Johnson chce stavět most přes La Manche. Souhlasím, pojďme na to, reagoval na nápad Macron

Johnson představil Macronovi nápad na postavení mostu vedoucího přes Lamanšský průlivVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Stavba 35 kilometrů dlouhého mostu mezi Francií a Velkou Británií by měla podle šéfa britské diplomacie zlepšit dopravu mezi zeměmi, a to zejména po brexitu.

Článek

Britský ministr zahraničí Boris Johnson navrhl během čtvrtečního summitu francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, aby se mezi jejich zeměmi postavil most. Měřit má 35 kilometrů. „Souhlasím, pojďme na to,“ reagoval podle zdroje televize Sky News Macron.

Šéf britské diplomacie podle zprávy listu The Guardian označil za „směšné“, že dvě z největších ekonomik světa jsou spojené jedinou železniční tratí.

„Náš hospodářský úspěch závisí na dobré infrastruktuře a dobrém spojení. Měl by být tunel pod Lamanšským průlivem jen prvním krokem?“ napsal Johnson ve čtvrtek na Twitteru po jednáních na britsko-francouzském summitu ve vojenské akademii Sandhurst západně od Londýna.

Boris Johnson už v minulosti navrhoval vybudování dalšího tunelu spojujícího jihovýchod Anglie a severozápad Francie. V současnosti je ale podle listu The Guardian přesvědčen, že by bylo lepší Lamanšský průliv překlenout mostem.

O výstavbě mostu mezi Francií a Británií se uvažovalo již v minulosti, nakonec se ale přistoupilo k vybudování podmořského 50kilometrového železničního tunelu, který se pod jménem Eurotunel otevřel v roce 1994.

Johnson ještě jako starosta Londýna podporoval řadu infrastrukturních projektů včetně vybudování nového letiště u Londýna či postavení nového mostu přes Temži. Oba zmiňované projekty byly později zavrženy jako příliš nákladné a málo přínosné.

Reklama

Doporučované