Hlavní obsah

Johnson prohrál bitvu v Parlamentu, exdetektiv Šlachta odchází do civilu a další problémové dotace Agrofertu

Polední zprávy 4. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:45 – Johnson prohrál bitvu v parlamentu

Britští poslanci porazili Borise Johnsona. V úterý večer si navzdory odporu vlády odhlasovali převzetí kontroly nad parlamentní agendou. Na středeční program se tak dostane hlasování o návrhu zákona proti brexitu bez dohody. Usnesení se podařilo schválit i díky jeden-a-dvaceti konzervativním rebelům. Ti pro návrh labouristů hlasovali i přes premiérovo varování, že je vyřadí z poslaneckého klubu.

05:39 – Jak šel čas s brexitem

Před britskými poslanci je řada klíčových jednání. To první přichází už v příštím týdnu, na stole je také varianta předčasných voleb, ke kterým by došlo 14. října. Volby by proběhly jen pár dní před poslední reálnou možností, kdy se EU a Británie mohou domluvit, jak brexit dopadne.

07:04 – Benešová nechápe postup pražského zastupitelství

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová nerozumí postupu městského státního zastupitelství v Praze v kauze kolem premiéra Andreje Babiše. Podle ní není jasné, co přesně státní žalobce Jaroslav Šaroch předal svému nadřízenému, jestli jde jen o záměr zastavit trestní stíhání, nebo skutečně o rozhodnutí. Reagovala tak na poslední informace, podle kterých má vedoucí zastupitelství Martin Erazím závěry šetření posoudit a vydat stanovisko. Podle ní to ukazuje na to, že žalobci nerozhodují nezávisle na sobě. Navíc Šaroch na dotazy, proč změnil názor na stíhání premiéra, nechce komentovat. A to i přesto, že není podle mluvčího úřadu Cimbaly vázaný mlčenlivostí.

07:42 – Po třech letech u celní správy končí Robert Šlachta

Po třech letech u celní správy oznámil Robert Šlachta odchod do civilu. Svému nadřízenému dnes předal žádost o ukončení služebního poměru k 30. listopadu. Předtím vedl osm let Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

12:10 – Dotace pro Lovochemii

Seznam prozkoumal pozadí další z problémových dotací pro skupinu Agrofert. Podnik Lovochemie získal z evropských fondů 50 milionů na výrobu nového typu hnojiva – podle auditu Evropské komise ale na peníze neměl nárok. Agrofert i Lovochemie patří do svěřenského fondu, kam své firmy kvůli střetu zájmů převedl premiér Andrej Babiš z hnutí ANO.

13:49 – Podezřelé smlouvy na magistrátu

Pražská policie prověřuje kauzu, která se týká pronájmů prostorů magistrátem v centru hlavního města. Detektivové zjišťují, jestli v případu nešlo o korupci. Vyslechli už kvůli tomu několik lidí včetně bývalých politiků z vedení Prahy pod primátorkou Adrianou Krnáčovou. Magistrát v centru města pronajímá asi tři stovky míst, jsou v nich prodejny, restaurace nebo kanceláře.

14:13 – Bude Jourová v EK dohlížet na vládu práva?

Česká kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová za ANO by mohla vést oblast dohledu nad dodržováním principů demokratického a právního státu. V úterý o tom informoval internetový portál Politico. Do této gesce spadá i problematika dezinformací. Politico vnímá nabídku šéfky Komise von der Leyenové jako vstřícný krok vůči zemím visegrádské čtyřky.

14:41 – Soud kvůli výrokům o Zemanovi

Brněnský soud se neúspěšně pokusil o smír mezi prezidentem Zemanem a bývalým radním z Brna středu Svatoplukem Bartíkem. Toho Hrad žaluje za to, že na facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Informaci uveřejnil jen pár měsíců před lednovými prezidentskými volbami v roce 2017. Bartík se omluvil za to, jakou formu zveřejnění zvolil, za svým tvrzením si ale stojí. Informaci označil za nepravdivou jak Hrad, tak prezidentův lékař.

15:10 – Babiš v Turecku a Maďarsku

Premiér Andrej Babiš zakončí státní návštěvu Turecka. Setká se třeba s guvernérem Ankary. Už včera jednal s prezidentem Erdoganem o možnostech posílení vzájemného obchodu. Podle Babiše je cílem dostat se až na obrat kolem pěti miliard eur. Věnovali se taky boji s terorismem nebo otázce migrace.

15:32 – Kontroverzní íránský tanker u břehů Sýrie

Írán propustí sedm členů posádky britského tankeru. Podle vyjádření íránské státní televize je to z humanitárních důvodů a zemi by měli opustit co nejdřív. Plavidlo zadržely pobřežní jednotky v Hormuzském průlivu v červenci, údajně proto, že nerespektovalo zásady námořní plavby. K incidentu došlo jen dva týdny poté, co Británie zadržela íránský tanker u Gibraltaru.

15:57 – Správkyně Hongkongu stahuje návrh zákona

Carrie Lamová stahuje návrh zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Podle agentury Reuters to uvedla dnes. Návrh vyvolal v Hongkongu několik měsíců trvající velké a násilné demonstrace.

16:27 – Hospodářská kriminalita v Krkonoších

Královéhradečtí kriminalisté, kteří už druhým rokem vyšetřují hospodářskou kriminalitu v Krkonoších, otevřeli novou kauzu. Při vyšetřování zjistili, že obec Pec pod Sněžkou a Krkonošský národní park smluvně neošetřili využití státních pozemků pod novou lanovkou na Sněžku. Pětici obviněných za to hrozí až 12 let ve vězení.

19:18 – Boj za zachování Strahovských zahrad

Několik místních spolků bojuje za zachování pražských strahovských zahrad v jejich současné podobě. Město chce propojit Vlašskou ulici s Úvozem přes dosud nepřístupnou vinici.

19:51 – Nová strategie kvůli stárnutí populace

Stále vyšší náklady, změna zdravotní péče nebo způsobu bydlení – to všechno bude pro stát znamenat rostoucí počet seniorů. V roce 2050 bude každý třetí Čech starší 65 let. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto připravilo novou strategii kvůli stárnutí společnosti. Tu z kraje týdne předložilo na vládě.

Reklama

Doporučované