Hlavní obsah

Josefínské slavnosti v Terezíně budou lidé moci sledovat on-line

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Bitvy k výročí 240 let od založení pevnosti budou moci sledovat lidé přes internet. Všechny doprovodné akce jsou zrušeny kvůli vládním opatřením zavedeným proti šíření koronaviru.

Článek

Josefínské slavnosti připomínají období sedmileté války z 18. století. Každý rok pořadatelé vyberou jednu z bitev mezi rakouskými a pruskými vojáky, kterou předvedou návštěvníkům. „Bez diváků to bude škoda, ale větší by byla, kdybychom nemohl využít toho výročí 240 let pevnosti,“ řekl za sdružení Terezín - město změny Jiří Hofman.

S krajskou hygienickou stanicí se organizátoři dohodli na přesunu do on-line prostoru. „Loni se nám podařilo amatérským streamováním dosáhnout sledovanosti okolo 120 tisíc osob, což je výrazně více, než by jich přišlo,“ uvedl Hofman. Na facebookovém profilu sdružení najdou lidé odkaz, kde budou moci ukázky bitev, žánrové záběry nebo vstupy z vojenského tábora sledovat.

Bitvy se loni na slavnostech v Terezíně účastnilo na 600 vojáků z devíti evropských států. Letos jich bude méně, zcela chybět bude doprovodný program. „Zůstane jen část, která je obrazově přenositelná, jako je předvádění starých řemesel, bitva. Zrušen je průvod městem, historické tržiště, všechno, kde by se mohli hromadit návštěvníci,“ podotkl Hofman.

Josefínské slavnosti připomínají založení pevnosti Terezín 10. října 1780. Tradičně jsou situovány především do období 18. století. Jejich cílem je připomenout jedinečnou terezínskou pevnost a události, které předcházely její výstavbě.

Reklama

Doporučované