Hlavní obsah

Jourová: Kdybych byla na den Putinem, vrátila bych Ukrajině Krym

Foto: Profimedia.cz

Eurokomisařka a místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Reklama

Kdyby si mohla na jeden den vyměnit místo s jakýmkoliv politikem, zamířila by do Moskvy. „Vyměnila bych si místo s Vladimirem Vladimirovičem Putinem. Kdybych měla jeden den, vrátila bych Krym Ukrajině,“ řekla eurokomisařka Věra Jourová ve videu, které se objevilo na Twitteru.

Článek

Příspěvek přidala eurofrakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), jejíž členkou je i Jourová. Video je součástí série „Z očí do očí“. Projektu, který má za cíl ukázat lidskou, neformální tvář eurokomisařů. Místopředsedkyně Evropské komise v něm odpovídá na několik osobních otázek.

Jourová v otázce na výměnu místa s libovolným politikem odpověděla v souladu s oficiálním stanoviskem nejen Evropské unie, ale i dalších západních států. Ty Krym, který Rusko anektovalo před šesti lety, jako součást Ruské federace neuznávají. EU na ni v témže roce uvalila i sankce.

Ve videu Jourová, eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví, odpovídá i na odlehčenější otázky. Perfektní den podle ní začíná čtením novin a přípravou na další den, kdy udělá něco užitečného.

„Vše, co umím, jsem se naučila v Třebíči,“ uvedla Jourová. Šlo o odpověď na dotaz, jakým způsobem se do její práce v Bruselu promítla zkušenost z rodné Třebíče. „Vše, co dělám, dělám z perspektivy běžného, normálního občana,“ dodala. Její nejoblíbenější slovo je údajně „chlebíček“.

V této sérii ALDE se stejně jako Jourová představila kolečkem rychlých otázek třeba eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Otázka, s jakým politikem by si na jeden den vyměnila místo, nepadla. Vestagerová ale nastínila evropský postoj k umělé inteligenci a popsala, jak si udržuje životní rovnováhu.

Reklama

Doporučované