Hlavní obsah

Jourová: Vláda ANO s SPD je nepřijatelná. Nový kabinet má mít autoritu v EU

Foto: Profimedia.cz

Věře Jourové skončí mandát v Evropské komisi v roce 2024.

Reklama

Předsednictví Evropské unii, které Česko čeká v příštím roce, neznamená jen to, že Češi budou víc vidět v Bruselu, ovlivní i politické dění doma. V roce 2009 během předsednictví EU padla předčasně vláda.

Článek

Členské země sedmadvacítky se střídají v řízení EU už více než šedesát let, ale ještě nikdy se do jejího čela nedostali politici, kteří chtějí euroklub rozložit a vyvést z něj svou zemi.

Toto prvenství si může připsat Česko, pokud by ANO vládlo s SPD.

Takovou koalici o víkendu připustil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Zcela ji ale odmítá jiná členka hnutí ANO a vlivná Češka v Bruselu, eurokomisařka Věra Jourová. Ta zároveň Seznam Zprávám řekla, že se hodlá v českém předsednictví EU angažovat, jak jen jí to její role v Evropské komisi dovolí.

„Ta představa je pro mě naprosto nepřijatelná,“ řekla Seznam Zprávám Jourová na dotaz, zda by ANO mohlo vládnout s SPD obzvlášť v časech českého šéfování EU. „Ráda bych viděla takovou vládu, která by posílila autoritu Česka v EU. Je to náš národní zájem a unikátní příležitost. Doufám, že po volbách bude vláda rychle nominována, právě i kvůli nadcházejícímu předsednictví,“ dodala Jourová.

Pokud by ANO naslouchalo Jourové, nemělo by dle aktuálních předvolebních průzkumů jinou šanci udržet se ve vládě než „přemluvit“ ke spolupráci některé ze svých opozičních odpůrců: koalici Spolu či Piráty a Starosty.

Unikátní model Seznam Zpráv ukazuje, jak se v čase vyvíjí voličská podpora ANO a SPD:

Bojkot předsednictví

Vondráček v neděli v televizi CNN Prima News řekl, že po volbách hodlá jednat s každým politickým subjektem, žádné koalice nevyloučil a pochvaloval si „korektní“ jednání okamurovců v českém parlamentu.

ANO je aktuálně lídrem předvolebních průzkumů. Vše ale nasvědčuje tomu, že po volbách čekají českou politickou scénu těžká a dost možná i zdlouhavá vyjednávání o nové vládě.

ANO s SPD už dnes má jakousi alternativní hlasovací koalici ve Sněmovně – společně prosadily tyto strany například členy v Radě České televize. Společné vládnutí se tak zdá být přirozeným dalším krokem. Takovou koalici by pravděpodobně podporoval i prezident Miloš Zeman, kterého s SPD pojí nekritický vztah k Rusku.

Ale Okamura před volbami stupňuje protiunijní vyjádření. České předsednictví, které i Babiš v poslední době začal brát vážně, v podstatě bojkotuje.

Ráda bych viděla takovou vládu, která by posílila autoritu Česka v EU. Je to náš národní zájem a unikátní příležitost.
Věra Jourová, eurokomisařka

„Předsednictví EU je pro malé země jen falešnou hrou, že mají vliv na chod EU. V rámci českého předsednictví má pro EU SPD jen dvě témata: referendum o vystoupení z EU a czexit,“ uvedla strana ve stanovisku, které zaslala portálu Euractiv a Seznam Zprávám.

Aktuální volební program SPD dokonce naznačuje možnost referenda týkajícího se českého členství v NATO.

„Za zásadní považujeme přijetí funkčního zákona o referendu, který by umožnil našim občanům hlasovat o členství v mezinárodních organizacích (EU a NATO). V referendu i ve Sněmovně budeme hlasovat pro co nejrychlejší opuštění EU,“ píše se v něm doslova.

Okamuru jako partnera k vládnutí odmítá i ODS. „S SPD (pro vládnutí - pozn. autorky) nepočítáme. Czexit je nesmysl. Zcela proti našim zájmům,“ uvedl místopředseda strany a europoslanec Alexandr Vondra. Piráti a STAN odmítli spolupráci s SPD ve své povolební strategii.

Atmosféra jednání

Česká republika bude během předsednictví v čele všech zasedání ministrů i jednání na nižších diplomatických a technických úrovních. Podle eurokomisařky Jourové má české předsednictví možnost zapsat se do historie EU.

„Předsednická země má podle mé zkušenosti vliv na atmosféru jednání, svižnost, věcnost, spolehlivost při dosahování rozumných kompromisů probírané agendy. Pamatuji předsednictví, která jednání spíše jen organizovala, ale i taková, která dokázala EU tlačit určitým politickým směrem nebo prosadit nová řešení nějakých strategických celoevropských problémů,“ popisuje zákulisí předsednictví Jourová.

Jourová v Evropské komisi, jakési byrokratické vládě EU, dohlíží na dodržování práva a demokracie v členských zemích. V minulosti se dostala do sporu i s Babišovými spojenci, zejména Viktorem Orbánem.

První Češka, která se objevila v globálním žebříčku nejvlivnějších lidi světa amerického časopisu Time, byla jednou z prvních tváří po boku Andreje Babiše, když na začátku minulé dekády vstupoval do politiky. Po jejím „převelení“ do Evropské komise se spekuluje o ochlazených vztazích mezi Jourovou a Babišem. Svou někdejší místopředsedkyni však do komise potvrdil už podruhé. Mandát jí končí v roce 2024.

Český premiér je ve sporu s Evropskou komisí ohledně svého údajného střetu zájmu, Česku kvůli tomu dokonce hrozí ztráta dotací. Babiš v kampani na jednom ze svých billboardů slibuje, že bude bránit českou „suverenitu“. Zároveň ale v Evropském parlamentu je jeho ANO součástí stejného liberálního klubu En Marche francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Reklama

Doporučované