Hlavní obsah

„Jsem odvařený fejkový Bond.“ S Petrem Fejkem o ztrátě dobrého jména a návratu v roli agenta 007

Výzva s Petrem Fejkem: O roli Jamese Bonda, odmítnutých politicích a pošramocené pověsti.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako ředitel pražské zoo byl miláčkem národa. Angažmá v Českých drahách za čtvrtmilionový plat ale jeho reputaci ublížilo a Petr Fejk se stáhl do soukromí. Teď překvapil na billboardech divadla Studio DVA coby James Bond.

Článek

Divadlo hrál kdysi amatérsky a když viděl scénář „hry“ Bond/Médea, chtěl nabídku Michala a Šimona Cabanových odmítnout. Ta „hra“ je v uvozovkách proto, že jde o propojení Eurípidova antického dramatu s ikonickým filmovým agentem, to vše šmrncnuté politickou satirou a přenesené do televizního studia v době předvolební kampaně.

„Vůbec jsem tomu nerozuměl. Jenomže Cabani mě přesvědčili, že vidím jen text, což je zlomek toho, co se bude dít na jevišti. Věděl jsem, že míchání žánrů a precizní výprava je jim vlastní a znal jsem je od vysoké školy. Mám je rád i lidsky, tak jsem do toho šel,“ vzpomíná Petr Fejk na rok 2015, kdy se odehrála dvě představení.

„Nikdo nevěděl, co bude dál, protože je to velmi technicky a personálně těžký projekt. To, že se znovu po letech objevil a dostal do repertoárového divadla, je důkazem šikovnosti bratří Cabanů a ochoty Studia DVA riskovat,“ dodává k představení, kde je na jevišti s Ivanou Chýlkovou nebo Janem Krausem.

„Hraju Bonda, zní to velmi důstojně, ale když se podívám do zrcadla, můžu hrát jen odvařeného agenta, který je za zenitem. Ostatně se jako odvařený muž často cítím. Ale nestydím se za šediny, ani za to, co mám za sebou,“ naráží na neslavný konec svého angažmá v pozici ředitele Českého národního domu v New Yorku nebo ombudsmana Českých drah pro kvalitu.

Bond zakládá v představení Cabanů politickou stranu, Fejk dostal před lety několik nabídek na vstup do politiky, včetně kandidátky na primátora.

„Ty nabídky vyplývaly z mé funkce ředitele zoo. Ze čtyř set tisíc se roční návštěvnost zvedla na milion tři sta tisíc. Z outsidera se stala populární instituce,“ vysvětluje.

Proč si úspěšný manažer myslí, že by nebyl dobrý politik? Jak těžké bylo odstěhovat celou rodinu do USA a po roce se zase vracet zpátky? Proč je přesvědčený, že by se Českým drahám vyplatil nebýt kampaně po zveřejnění jeho platu? A jak je na tom jeho dlouho plánovaný projekt velkého zábavního parku?

Odpovědi nejen na tyto otázky najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované