Hlavní obsah

Jsme skupina, která propadla sítem, říká Wellerová ze sdružení průvodců

Rozhovor se šéfkou Sdružení průvodců Praha Naděždou Wellerovou.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

V Česku je až 5000 průvodců pracujících na plný úvazek. Úbytek zahraničních turistů v důsledku pandemie je výrazně zasáhl. „Na rozdíl od jiných OSVČ se naše podnikání neobnovilo,“ říká Naděžda Wellerová ze sdružení průvodců Praha.

Článek

Loni se v Česku podle údajů statistiků ubytovalo o 51 procent turistů méně než v roce 2019. Na příjmech průvodců se podepsal především úbytek těch zahraničních, kteří přijíždějí obdivovat pražské památky. Teď průvodci nemají koho provázet. Některé země zařadily Česko na seznam rizikových míst, a tak sem cizinci téměř nejezdí. Naděžda Wellerová ze sdružení průvodců Praha by pro tento obor chtěla zajistit podobnou podporu, jakou mají na Slovensku. Jak říká v rozhovoru, na tu stávající většina zdejších průvodců nedosáhne.

Co vlastně v tuto chvíli dělají turističtí průvodci v Praze?

Je to strašně těžké říct. Průvodcovská základna není právě nejmladší, takže ti šťastní z nás, kteří jsou na hranici čtyřicítky až k padesátce, se částečně vrátili do práce, pokud se to tak dá říct. Většina z nich má vystudovanou pedagogiku a uchytili se ve školství. Někteří mají výhodu zaměstnaneckého poměru, ale myslím, že většina z těch lidí teď brigádničí. Tragédie je, že 80 procent průvodcovské báze je ve věku 50 plus a velkému množství z nich je k 60 nebo i víc. A ti uplatnění na trhu nenajdou. Někteří jsou třeba administrativně schopní, ale u zaměstnavatelů by mohla převažovat obava z toho, že jakmile se vrátí turistika, tak jim zaměstnanec zase odejde.

O jak velké skupině lidí se bavíme? Kolik lidí se živí průvodcovstvím?

Vzhledem k tomu, v jakém nepořádku je cestovní ruch a doteď neexistovala evidence průvodců, je to velmi obtížné říct. V této skupině jsou lidé, kteří se živí outgoingem, to znamená, že doprovázejí české turisty do zahraničí. Pak je malá skupina, která dělá všechno. Hodně průvodců dělá incoming. Odhadem na plný úvazek pracuje mezi 3500 až 5000 lidí.

Kolik z nich už činnost ukončilo?

Na úřadu práce může být v současné době kolem 30 procent lidí. Někdo ještě vyčkává.

Když se podíváme na dopady pandemie, máte vyčísleno, o kolik peněz koronavirus průvodce připravil?

O všechny. U každého je to trochu jiné. V samotném oboru se točí velké množství peněz. Pokud se bavíme o incomingu, tak průvodci jako takoví nejsou žádní boháči, jsou to srdcaři a své povolání milují, i když má i řadu nevýhod. Vzhledem k sezónnosti práce, protože v zimě je jí málo, nebo není žádná, tak jde o výpadek 300 až 400 tisíc ročně.

Jak je to s vládní pomocí?

Je to špatné. Jsme skupina, která úplně propadla sítem, až na kompenzační bonusy na jaře, které dostalo až moc lidí. Na rozdíl od ostatních OSVČ, jako jsou například kadeřnice, které ve chvíli, kdy otevřely, měly fronty, se to u nás neobnovilo. Turisté z Asie a zámoří úplně vypadli. Ani to málo, co přijelo ze sousedních zemí, je rozhodně nebylo schopné nahradit. Až po dlouhém handrkování vypsalo Ministerstvo pro místní rozvoj dotaci pro průvodce, která je komplikovaně stavěná a vylučuje mnoho lidí, takže na ni nedosáhnou.

Koho?

Vylučuje důchodce. V oboru je jich hodně, a protože mají nízký důchod, je to pro ně životně důležité. Dotace čítá v nejlepším případě 50 000 korun a ve chvíli, kdy ji obdržíte, což bude za léto teprve teď, se zároveň zavazujete k tomu, že můžete být OSVČ, můžete se nechat zaměstnat, ale nesmíte jít na úřad práce. Takže když to vezmu čistě teoreticky, dostanu 50 000, ale za šest měsíců odevzdám 30 000 státu na odvodech.

Jak je to s vládní pomocí v zahraničí?

Je to různé. Pokud se podíváme na Slovensko, průvodci tam dostávají podporu, ale musí z ní samozřejmě odvádět.

Chtěli byste toho docílit i v Česku?

Rádi bychom, ale nevidíme to. Ministryně financí nás při jednání parlamentu vyloučila z kompenzačních bonusů. Vztáhla je na průvodce na hradech a zámcích, kteří nejsou OSVČ, takže se ušetří. A my jsme podle ní ti před hradem. To, že chodíme do interiérů Pražského hradu nebo do Židovského muzea, to ji nezajímá. Nicméně někteří zoufalí kolegové se o získání bonusu pokusili a je velice zajímavé, že finanční úřady alespoň v Praze fungují tak, že záleží, jak žádost posoudí referent a jeho nadřízení. Tedy na jednom obvodě to dva dostanou a tři za stejnou práci ne.

Co se do té žádosti musí napsat, aby bonus dotyčný dostal?

Ve své podstatě je to úplně jedno. Jako průvodcovská organizace jsme řešili dotace pro průvodce a kompenzační bonusy. Když někdo něco doložil v jednom obvodu a bohatě mu to stačilo, tak na jiné Praze na to nemá nárok. A to není v pořádku.

Jaká Praha je v tomto nejbenevolentnější? Kde to vypadá, že to nejčastěji vyjde?

Zatím to vypadá, že Praha 1, eventuálně Praha 3, nejhůř je na tom Praha 5.

Pokud žadatel uspěje, jak velkou kompenzaci může získat?

500 korun na den. Nicméně kvůli nové tisícovce nastane válka mezi zaměstnanci a OSVČ, protože zaměstnanci mají pocit, že OSVČ nic nedělají a shrábnou 1000 korun. Ono to tak není, je to maximum. Teď by na ni mohli průvodci dosáhnout bez problému, protože to není vázané na pevnou provozovnu. Bere se tam takzvané rozhodné období, vůči kterému se to poměřuje. To jsou tři měsíce předtím – listopad, prosinec a leden 2018 a 2019, ale nejvíce klientů máme v létě.

Ani v létě se u vás situace nezlepšila. Kdy předpokládáte návrat k normálu, pokud se tomu tak dá říkat?

Ten bude velice pozvolný. Jsem optimista, jinak bych už byla v depresích. Vzhledem k tomu, jaká byla situace v létě, si myslím, že nemůžeme počítat se zámořím a Asií. Ale také to záleží na sousedech, pokud budou proočkovaní a nepůjde to tak z kopce.

I když budou proočkované tyto země, Českou republiku zařadily na seznam nežádoucích zemí.

V nejpozitivnějším možném vývoji si myslím, že na konci léta by mohli začít jezdit spíš jednotlivci než velké skupiny ze sousedních zemí. Když se podívám na statistiky, tak mají setrvalý stav, ale teď je tam díra. Znám čísla z roku 2018 a v roce 2019 to nebylo moc jiné. Není to tak, že by nás zachraňovali Číňané. Nejvíce turistů k nám přijíždí z Německa, v roce 2018 to byly nějaké dva miliony.

Teď očekáváte, že v ideálním případě na podzim tohoto roku by se mohli začít vracet. Ideální stav, kdy se začnou všichni vracet zpátky, by mohl být kdy?

Myslím si, že možná v ideálním případě příští rok.

Reklama

Doporučované