Hlavní obsah

Jsme snad prašiví? V Moravskoslezském kraji nerozumí náhlému zpřísnění

Foto: Colours of Ostrava

Na řadu zrušených festivalů doplatí i drobní stánkaři. Skončí na úřadech práce, říká jeden z organizátorů. (Ilustrační snímek)

Reklama

Zmatek, nejistota a nedostatek informací po náhlých protikoronavirových opatřeních. Pořadatel větších akcí v Moravskoslezském kraji hlásí, že vůbec netuší, co nyní mají dělat. Na zrušené události doplácí i nejdrobnější stánkaři.

Článek

Zásadní potíže kvůli náhlému zpřísnění mimořádných opatření v Moravskoslezském kraji zažívají organizátoři různých akci, ale i drobní stánkaři, kteří z kulturních akcí žijí.

V pátek museli stánkaři vyhazovat jídlo na NeFestivalu Colours of Ostrava, který pomalu začínal ve chvíli, kdy krajská hygienická stanice oznamovala mimo jiné omezení shromažďování osob ve venkovních prostorách na 100 lidí, a fakticky tak akci zrušila.

„Všechno museli zlikvidovat. To není dobré,“ říká Jonáš Vrchovský, jenž má na starosti mimo jiné organizování stánkového prodeje pro společnost Oriental.cz, která zajišťuje stánkaře na velkých akcích v Moravskoslezském kraji.

V sobotu přišla další rána pro stánkaře. Srpnová Karlovská pouť má mít podle oznámení starosty Velkých Karlovic kvůli epidemiologické situaci pouze duchovní charakter.

„Stoprocentně to do budoucna omezí stánkový prodej. Nálada je jak v 80. letech. Lidé se bojí ozvat, aby na ně nepřišla kontrola,“ tvrdí Vrchovský, podle kterého na opatření doplatí zejména profesionální stánkaři. „Někteří kvůli tomu skončí na úřadech práce. Další si hledají práci v obchodech nebo jako řidiči,“ dodává.

Nevíme, co dělat

V absolutní nejistotě je i ředitel festivalu Letní shakespearovské slavnosti 2020 v Ostravě Andrej Harmečko. Vše je podle něj pro divadelníky připravené a postavené. „Nevíme, co teď. Je to šílené,“ zoufá si ředitel.

Během letošních příprav přitom spolupracoval s epidemiologem a šéfem odborné skupiny Ministerstva zdravotnictví Rastislavem Maďarem. Výsledkem tak jsou sedadla, kde mezi návštěvníky nedochází k fyzickému kontaktu a zhruba o čtvrtinu nižší kapacita představení.

Organizátoři také připravili systém, kdy mají kontakt na všechny návštěvníky spojený s informacemi, kde seděli. V případě, že by byl v publiku nakažený, měli by být schopni dát rychle vědět blízkým divákům.

„Dávali jsme si záležet, abychom to měli bezpečnější než leckterá hospoda,“ říká Andrej Harmečko a naráží tím na fakt, že restaurace v kraji zůstávají i nadále otevřené, jen s podmínkou, že musí končit v jedenáct večer.

Ředitel ostravských Letních shakespearovských slavností má aktuálně informaci, že musí jednat s krajskou hygienickou stanicí, s tím, že ostatní nic nevědí. „Zastihl jste mě v procesu psaní dopisu paní ředitelce,“ říká Harmečko s tím, že se ji snaží požádat o výjimku, případně alespoň zjistit, jestli by mohl festival posunout.

„Strašně moc lidí najednou začíná říkat, že jsme pro Pražáky prašiví. Náš region současnou vládu vůbec nezajímá. Jsme jim jedno,“ dodává Harmečko,

Chceme hrát a fungovat

Organizátoři festivalů v Novém Jičíně se rozhodli některé akce rovnou odsunout na příští rok. „Přimlouval bych se, aby se podobná opatření vyhlašovala například až od půlnoci a ne s okamžitou platností,“ říká Jiří Vacíček, který v Novém Jičíně řídí Klub Galérka, pod jehož záštitou se ve městě konají velké akce.

Zrušen musel být například Festival pod Kaštany. Další akce ale podle Vacíčka nechtějí hromadně rušit, postupovat budou po jedné. „Zatím chceme dál hrát. Doufáme, že se v příštím týdnu dozvíme více od kraje i od hygienické stanice,“ říká vedoucí Klubu Galérka.

Naději mají i pořadatelé ultramaratonu Beskydská sedmička, který připravují na konec srpna. „Budeme závod koncipovat jako časovku. Lidé se tak nebudou u startu příliš potkávat,“ říká organizátor závodu Libor Uher, který je v kontaktu s hygienickou stanicí.

Podle něj už udělali kvůli závodu tolik opatření, že jeho zrušení by znamenalo ohromnou ztrátu. Na druhou stranu jsou zvyklí z minulosti jednat rychle – například když se změní povětrnostní podmínky a mají v pravidlech vyhrazeno, že závod mohou zrušit i v jeho průběhu.

Organizátorům tak zatím dělají největší starosti občerstvovací stanice a cíl, kde se lidé mohou shlukovat.

„Budeme žádat kraj o nějakou mimořádnou pomoc. Dodatečná opatření představují statisícové náklady,“ říká Uher. Podle něj musí organizátoři například přibrat až sto lidí navíc, kteří se budou starat o průběh závodu.

Reklama

Doporučované