Hlavní obsah

„Jsou jako trojský kůň“, Orbánovu stranu chtějí vyloučit z největšího bloku v Evropském parlamentu

Orbán bude čelit vyloučení z Evropské lidové strany.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Na březnovém zasedání největšího bloku Evropského parlamentu se bude projednávat vyloučení maďarské strany Fidesz. Kampaň strany maďarského premiéra Viktora Orbána podle některých členů nesplňuje hodnoty středopravicové Evropské lidové strany.

Článek

Největší blok v Evropském parlamentu zvažuje vyloučení maďarské strany premiéra Viktora Orbána ze svých řad. Středopravicový blok Evropská lidová strana o tom rozhodne na svém zasedání 20. března.

Britskému serveru The Guardian to prozradili dva členové ELS. Orbánova strana Fidesz bude na programu diskuze, i když zatím žádné disciplinární řízení nebylo zahájeno. ELS bude na svém zasedání projednávat i květnové volby do Evropského parlamentu, po kterých si chce udržet svou převahu v parlamentu.

Premiérova strana Fidesz spustila před volbami agresivní protiunijní kampaň zaměřenou i na předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který je zároveň členem ELS. Kampaň se také staví i proti přijímání uprchlíků. Podle Orbána se Evropská unie nepoučila z teroristických útoků v uplynulých letech a chce dále přivážet více migrantů do Evropy.

Uspořádat proti Orbánovi disciplinární řízení zvažují především strany pocházející ze severských a pobaltských zemí. V minulosti kritizovaly kroky Fideszu i holandské nebo lucemburské strany.

„Fidesz vedený Orbánem očividně nesdílí hodnoty ELS. Zašel bych tak daleko, že bych je nazval nedemokratickou silou,” řekl europoslanec Petri Sarvamaa. „To, co se snaží dělat, pojídá ELS zevnitř. Jsou jako trojský kůň. Je jasné, že se snaží podkopat naši stranu v Evropském parlamentu.”

Minulý týden řekla německá kancléřka Angela Merkelová německému deníku Der Spiegel, že je nemožné dojít k vzájemnému porozumění, a vybídla Orbána, aby projevil veškerou solidaritu k Junckerovi. To, jestli Fidesz patří do bloku ELS, musí strana dokázat.

Některé ze středopravicových stran, většinou ze střední Evropy, ale zastávají názor, že je lepší, když Fidesz v bloku zůstane, ostatní strany ho tak podle nich mohou držet pod kontrolou.

Maďarský vládní mluvčí Zoltán Kovács minulý měsíc novinářům popřel, že by byl Fidesz nucen odejít z ELS. „Patříme tam, jsme členy a naše volební kampaň bude v mezích s Evropskou lidovou stranou.”

Proces vyloučení strany z parlamentního bloku mohou zahájit nejvyšší představitelé ELS nebo společný dopis alespoň sedmi stran pocházejících z pěti zemí.

Reklama

Doporučované