Hlavní obsah

Vyšetřovatelé našli černé skříňky spadlého boeingu, Číňané mezitím zastavili provoz letadel stejného typu

Při nedělní havárii letadla v Etiopii zahynulo 157 lidí. Čína v reakci zakázala provoz stejného typu letadel. Vyšetřovatelé v pondělí nalezli obě černé skříňky.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Nejde o první nehodu letadla typu Boeing 737 MAX 8. Loni v říjnu po pádu stroje indonéské nízkonákladové společnosti zemřelo 180 lidí.

Článek

Čínský úřad pro civilní letectví a společnost Ethiopian Airlines zakázaly po nedělním zřícení letadla typu Boeing 737 MAX 8 používání těchto strojů. Při víkendové havárii zemřelo 157 lidí z více než 30 zemí světa, mezi oběťmi jsou i čtyři Slováci. Letadlo mířilo z etiopské metropole Addis Abeby do keňského hlavního města Nairobi.

Vyšetřovatelé našli obě černé skřínky – hlasový záznamník hovorů v kokpitu i zapisovač letových údajů.

Podobná nehoda není první

Jedno letadlo Boeing 737 MAX 8 se zřítilo už loni v říjnu. Stroj nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havaroval krátce po startu z letiště v Jakartě. Nikdo neštěstí nepřežil. Už tato havárie vyvolala obavy o bezpečnost boeingu nové generace. Letecká společnost je začala dodávat v roce 2017.

Příčina říjnové havárie letadla společnosti Lion Air sice nebyla dosud určena, ale indonéští vyšetřovatelé už několik dní po neštěstí letecké společnosti upozornili, že chybná informace z jednoho ze senzorů může způsobit, že letadlo automaticky nakloní příď směrem dolů.

„I když zatím neznáme příčinu neštěstí, rozhodli jsme se přijmout dodatečné bezpečnostní opatření a nechat tyto stroje na zemi,“ uvedly v pondělí aerolinky na Twitteru. Opatření podle nich vstoupilo v platnost již v neděli a bude platit až do odvolání. Podle agentury Reuters zakoupila společnost Ethiopian Airlines celkem pět strojů Boeing 737 MAX 8 včetně toho, na jehož palubě zahynulo v neděli 157 lidí.

Čínský úřad dohlížející na civilní letectví (CAAC) v pondělí uvedl, že vyzval všechny domácí aerolinky, aby od 18:00 místního času až do odvolání přestaly na komerčních linkách se stroji Boeing 737 MAX 8 létat.

„Vzhledem k tomu, že se obě nehody týkaly nově dodaných letadel Boeing 737–8 a obě se staly během vzletové fáze, mají určitý stupeň podobnosti,“ uvedl úřad CAAC s odkazem na loňskou nehodu v Indonésii. Zároveň zdůraznil, že ke kroku přistoupil v souladu se svými pravidly nulové tolerance k bezpečnostním rizikům.

Na palubě byli příbuzní slovenského politika

Mezi oběťmi havárie jsou i čtyři Slováci, tři z nich jsou příbuzní poslance Antona Hrnka – manželka a dvě děti. Podle informací českého ministerstva zahraničí nebyl mezi cestujícími žádný Čech.

Havarované letadlo bylo podle letecké společnosti Ethiopian Airlines zakoupeno teprve loni v listopadu a pilot, který jej řídil, byl zkušený.

Společnost Boeing zatím nedělní nehodu podrobně nekomentovala, vyjádřila pouze soustrast pozůstalým obětí. Avizovala rovněž vyslání svých odborníků na místo nehody v Etiopii. Později firma uvedla, že vzhledem k havárii odloží plánované slavnostní představení širokotrupého letadla Boeing 777X, které bylo naplánováno na středu.

Reklama

Doporučované