Hlavní obsah

Jste cynici, vztekal se Hamáček. Chce to hadr na hlavu, zní z opozice

Foto: vláda.cz

Opozice vsadila na to, že vládě zavaří, zlobil se Jan Hamáček. Nemáme většinu ve Sněmovně, kontroval mu bývalý poslanec TOP 09 Marek Ženíšek.

Reklama

Politici si po jedenácti hodinách jednání ve Sněmovně vyměňovali invektivy na sociálních sítích.

Článek

Výbuch emocí doprovozený silnými prohlášeními předvedli politici po jednání Sněmovny o nouzovém stavu. Ten neprošel o šest hlasů, pro jeho prodloužení hlasovali výhradně vládní poslanci z ANO a ČSSD. A právě z těchto stran zaznělo nejvíce emocemi naplněných prohlášení v duchu středeční myšlenky premiéra Andreje Babiše, který řekl, že „odpůrci nouzového stavu budou zodpovědní za smrt lidí“.

První na Twitteru se ozval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Opoziční poslanci cynicky vsadili na to, že čím víc zavaří vládě, tím víc budou voliči důvěřovat opozici. Výsledkem bude chaos a nedůvěra v politiku jako celek. Jsem zvědav, jak to ODS, KDU-ČSL, Piráti nebo STAN vysvětlí svým hejtmanům,“ napsal.

Na to zareagoval bývalý poslanec TOP 09 a dnes náměstek plzeňské hejtmanky Marek Ženíšek: „ Dej si hadr na hlavu, Honzo, vím, že je to složitý, ale hadr na hlavu. Odkdy mají tyto strany ve Sněmovně většinu?“

Hamáčkovi kontroval i šéf lidovců Marian Jurečka s tím, že vláda, která nebyla ochotna s opozicí jednat, teď jen svaluje vinu na své protivníky.

Stejně jako Jurečka vidí situaci jako jasnou prohru a chybu Andreje Babiše dnes již bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek. „Odpovědný politik s kapkou cti v těle by do rána rezignoval,“ napsal.

Vládní představitelé jsou ale zajedno. Opozice politikaří a dělá předvolební kampaň. Takto reagovala ministryně financí Alena Schillerová, která mimo jiné také potvrdila, že vláda probere hned na pátečním zasedání nabídku hejtmanů. Ti jsou ochotni za určitých podmínek požádat vládu o vyhlášení nového nouzového stavu, což by mohlo vyřešit kabinetu Andreje Babiše právní problém s tím, že sám od sebe nouzový stav jen tak obnovit nemůže.

Stejně jako jeho stranická kolegyně vidí situaci i bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který nebyl schopen na konci prázdnin prosadit znovuzavedení povinných roušek, a když se ukázalo, že se pandemie opět rozjíždí, musel se z vlády poroučet.

O emocích, které probíhaly při jednání opozice s premiérem, se rozepsal i politický reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší. Podle něj šlo o velmi vypjatou situaci.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak jen upřesňovala, že to nebyl premiér, kdo na schůzce zvyšoval hlas.

Chladnější hlavu pak zachoval například poslanec ODS Jan Skopeček a vysvětlil, proč nemohl podpořit nouzový stav.

A pak ten, kdo bude muset situaci opravdu vyřešit. Neboli předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Vládní politici mu již přislíbili jednání.

Reklama

Doporučované