Hlavní obsah

Kdo poslal do Tokia lékaře bez očkování? Začala hádka mezi funkcionáři

Foto: ČTK

Lékař Vlastimil Voráček na společné fotografii jako stojící v prostřední řadě vpravo.

Reklama

Podle poslední verze si lékaře Vlastimila Voráčka na seznam nominovaných sportovců prosadil zástupce olympijského výboru Martin Doktor. Pod dokumentem je ale podepsána zástupkyně tenisového svazu.

Článek

Mezi sportovními funkcionáři pokračuje přestřelka o to, kdo vyslal neočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka na olympiádu v Tokiu.

Mluvčí Českého olympijského výboru (ČOV) Tibor Alföldi nejdříve ve středu uvedl, že muže, který byl jako první z české výpravy pozitivně testován na covid-19, nominoval tenisový svaz, což dnes jeho předseda Ivo Kaderka striktně odmítl. V rozhovoru pro Seznam Zprávy doporučil Alföldimu, ať si dá mokrý hadr na hlavu.

Prý on ani generální sekretářka svazu Kateřina Kocourková žádný dokument s nominací nikdy nepodepsali.

Jenže olympijský výbor krátce poté kontroval pádným argumentem. Kopií dokumentu s nominací českých tenistů a doprovodu, včetně lékaře Voráčka, pod nímž je podepsána Kateřina Kocourková.

Foto: Seznam Zprávy

Dokument s podpisem Kateřiny Kocourkové.

„Tenisový svaz nominoval pana Voráčka přes Lékařskou komisi ČOV na olympijské hry do Tokia a trval na něm,“ uvedl k dokumentu pro iDNES.cz mluvčí olympijského výboru Alföldi.

Jenže vedení tenisového svazu si trvá na tom, že Voráčkova nominace není jeho dílem. Tlačili prý na ni zástupci olympijského výboru.

„Pokud jde o nominaci doktora Vlastimila Voráčka, byl stejně jako na minulých hrách součástí lékařského zabezpečení mise ČOV, když na formálním nominačním dokumentu byl dodatečně doplněn na základě žádosti šéfa mise Martina Doktora. Jeho účast na hrách neschválil výkonný výbor Českého tenisového svazu a já o ní ani nevěděl,“ uvedl v dodatečné reakci Ivo Kaderka.

Jako podstatnější ale vidí, že ČOV prý nevytvořil bezpečné podmínky pro cestu sportovců a realizačního týmu. Mluví o organizačním selháním a snaze schovat se za „jeden formální dokument s podpisem generální sekretářky“.

Šéf ČOV Jiří Kejval potvrdil pro Radiožurnál, že zřídil vyšetřovací komisi, která má za úkol zjistit, co se dělo „ve všech fázích“ inkriminovaného letu vládního speciálu do Tokia. „Lidi z toho letu jsme odvezli pryč z olympijské vesnice kvůli ochraně ostatních, kteří teprve třeba přiletí. Epidemiologové vytipovali lidi, kteří už opustili vesnici sportovců,“ řekl Kejval.

Podle něj „teď už všichni dodržují předpisy na 100 procent, zejména pokud jde o nošení roušek“.

Reklama

Doporučované