Hlavní obsah

Kadaňský klášter by měl být dokončen v polovině příštího roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Kadani na Chomutovsku pokračují práce na obnově františkánského kláštera. Majitel objektu, římskokatolická církev, získal na opravy vnitřních prostor a střechy kláštera dotaci 54 milionů korun.

Článek

Obnovený klášter, včetně nově zrekonstruovaného prostoru chrámu, by se měl veřejnosti otevřít v létě příštího roku, řekl ČTK správce františkánského kláštera Petr Liebscher.

„Restaurátorská firma renovuje nástěnné malby a oltáře. V posledních dvou letech byly restaurovány malby v severní lodi, boční barokní kapli svatého Antonína a v hlavní lodi chrámu. Renovují se vstupní dveře, lavice, zpovědnice a varhany. Byla zrekonstruována také dlažba v chrámu a kamenné prvky, zejména náhrobky. Přeložena novou krytinou byla také střecha chrámu,“ popsal Liebscher.

Církev získala na rekonstrukci kláštera v letech 2018 až 2021 částku 54 milionů korun z evropských dotací z programu IROP. Na dílčí opravy kláštera i klášterních zahrad přispívá i město Kadaň, zhruba 1,5 miliony ročně.

Nyní restaurátoři pracují na opravě oltářů a kazatelny. Pokračují v obnově barokních varhan, které budou naladěny a osazeny na jaře příštího roku. Odborní pracovníci pracují na odlitcích a skenech náhrobků objevených v chrámu během rekonstrukce podlahy, které po dokončení rekonstrukce nebudou přístupné. Součástí projektu je digitalizace vnitřního prostoru chrámu.

V klášterním chrámu lidé uvidí nově restaurovaný cyklus maleb z roku 1614. Výzdoba z tohoto období není podle Liebschera v českém prostředí příliš často dochována. Novinkou budou infostánky, kde si mohou návštěvníci prohlédnout na panelech výzdobu práce, fotografie a videa z rekonstrukce.

Historie františkánského kláštera v Kadani sahá do 15. století. V roce 1950 byl uzavřen a pomalu chátral až do roku 1995. Poté, co si klášter město dlouhodobě pronajalo od litoměřického biskupství, byl znovu vysvěcen a začala jeho postupná rekonstrukce. „Po dokončení oprav chrámu se klášterní areál na konci dlouhého období přibližně 25 let intenzivních rekonstrukcí představí v novém lesku,“ uvedl Liebscher.

Město Kadaň usiluje od roku 2014 o zařazení františkánského kláštera na národní indikativní seznam pro zařazení na seznam UNESCO. Ani po šesti letech se to ale nepodařilo. „Po dokončení rekonstrukce chrámu budeme mít snad lepší šance,“ dodal Liebscher.

Reklama

Doporučované