Hlavní obsah

Kalifornie chce nařídit stavbu solárních panelů na nových domech, projekty podraží o 200 tisíc

Kalifornie možná zavede povinně solární panely na novostavbách.Video: Marek Martinovský, Youtube.com

 

Reklama

Obyvatelé amerického státu Kalifornie budou možná v budoucnu muset při stavbě nových domů povinně investovat do solárních panelů. Účelem nařízení má být snížení energetické spotřeby. Informovala o tom CNN.

Článek

Kalifornie míří k solární revoluci. Místním možná v budoucnu vznikne povinnost při stavbě nových domů investovat do solárních panelů. Účelem nařízení má být snížení energetické spotřeby. Informovala o tom CNN.

Energetická komise státu (CEC) Kalifornie se jednohlasně vyjádřila pro zavedení tohoto povinného opatření. Finální rozhodnutí pak zůstává na státním stavebním úřadu. Ten by se měl k věci vyjádřit ještě v tomto roce.

Podle CEC má povinná výstavba solárních panelů ušetřit nejen životní prostředí, ale také peněženky Kaliforňanů. „Domy podléhající novým standardům spotřebují o 50 procent méně energie. Emise skleníkových plynů tak poklesnou stejnou měrou, jako by ze silnic zmizelo 115 tisíc aut,” uvedla mluvčí energetické komise Amber Becková.

Nová pravidla by měla začít fungovat od začátku roku 2020. Kalifornie by se stala prvním státem USA, který zavedl podobné nařízení. Některé neziskové organizace, jež poskytují bydlení sociálně slabším osobám, se však podle CNN přidaných nákladů na stavbu obávají.

Podle propočtů komise by tak cena každé stavby stoupla v přepočtu o 200 tisíc dolarů. K dispozici by také měla být možnost leasingu solárních panelů.

Reklama

Doporučované