Hlavní obsah

Po hloupém utrácení nastoupí hloupé škrty, pustil se Kalousek do vlády. Napravujeme vaše chyby, hají politiku ANO Volný

Miroslav Kalousek (TOP 09) vs. Jan Volný (ANO). Bude Babiš zvyšovat daně?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

„To není levicová, ale ryze populistická politika,“ cupuje rozpočtové výdaje vlády někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Napravujeme jen to, co minulé vlády neudělaly,“ obhajuje rozpočtové výdaje vládní poslanec Jan Volný (ANO). Propouštění státních úředníků a úvahy o některých daních jsou pak podle něj jen reakcí na zpomalení růstu ekonomiky.

Článek

Spor o státní úředníky

Kalousek tvrdí, že vláda neměla rozdávat „dárečky jako slevy na jízdném za šest miliard korun a nabírat další státní úředníky“. Teď podle předsedy poslanců TOP 09 dojíždí na podle jeho slov neefektivní výdaje a na neochotu provádět zásadní reformy. „Jestli za posledních pět let vláda nabrala více než 40 tisíc státních zaměstnanců a teď paní ministryně financí říká, že těch deset procent bude potřeba propustit, tak to je politika drahá a neodpovědná. A mě netěší, že došlo na má slova, ale ono na ně prostě došlo,“ říká Kalousek.

„Je to unfair a je to klišé, které slyším od opozičních politiků, že se navýšilo 40 tisíc státních zaměstnanců. Musíme si uvědomit, že z toho jsou dvě třetiny policie, vojáci a hlavně učitelé,“ oponuje místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Jan Volný (ANO). Více státních úředníků pak vláda podle něj potřebovala pro projekty jako EET nebo kontrolní hlášení. „My jsme nerozhazovali peníze, my jsme neprojídali peníze. Nehledě na to, že to, že jsme přidali důchodcům, učitelům mělo i vliv na výkonnost ekonomiky,“ hájil další kroky vlády Volný.

Počet státních zaměstnanců.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) avizovala úspory před několika dny. Stát má propustit desetinu státních úředníků a ořezává rozpočty jednotlivých kapitol. Chystá se také na revizi sociálních dávek. A jednotlivé resorty mají samy hledat rezervy. Jako první padl úsporným opatřením za oběť nápad na bezplatné obědy pro školáky, plošně pravděpodobně nebudou.

Anketa

Které daně by měl stát zvýšit?
Žadné, jsou vysoké dost
44,6 %
Daň z hazardu a alkoholu
52,1 %
Daň z nemovitostí
1,3 %
Daň z příjmu
2 %
Celkem hlasovalo 7335 čtenářů.

Zaostřeno na daně

Kromě škrtů ve státní správě zvažuje hnutí ANO i možnost zahýbat s některými daněmi. „Jsou oblasti, na které bychom se měli nezávazně podívat. Například zdanění tvrdého alkoholu, digitální daň. Velké rezervy zdanění jsou u pojišťoven, poplatku za suroviny,“ uvedl Babiš koncem minulého týdne po jednání koaliční rady. Skeptický je naopak ke zdanění bank.

„My jako ANO jsme proti zvyšovaní daní jako takových, samozřejmě otázka jako daně na tvrdý alkohol nebo tabákové výrobky, ty máme nízké v rámci Evropy a tam jsme to v rámci koaličního jednání připustili,“ říká poslanec ANO Volný.

Opozice má za to, že úspory jsou důsledek nehospodárnosti této vlády. Ještě loni v prosinci schválila vláda mimořádně rozdavačný rozpočet. Na zvýšení důchodů padne letos 32 miliard, na vyšší platy ve státní sféře 23 miliard. Zvýšilo se i životní minimum, od kterého se odvíjejí další sociální dávky. A 6 miliard spolkly slevy na jízdném.

Jak chce vláda šetřit?

Reklama

Doporučované